Polović: I danas bilo određenih napada, za sada nema informacija da je još neko prešao na manuelno upravljanje sem EPCG

"Iz zvaničnih baza podataka MJU i drugih instituija ne postoje informacije koje su kompromitovane. Ono što je sigurno je da će biti kompromitovani podaci sa računara službenika, koji su stavljeni u izolaciju i izuzeti diskovi koji će biti predmet forenzike"

34277 pregleda 21 komentar(a)
Polović, Foto: Željko Vuksanović
Polović, Foto: Željko Vuksanović

Na informatičku strukturu Vlade i danas je bilo određenih napada, saopštio je Šef operativnog tima za postupanje u sajber incidentima Dušan Polović u Vijestima u pola sedam.

On je kazao da su današnji napadi neutralizovani.

Poručio je da ne treba da bude prevelike panike i dramatike i da se mora rješavanju problema racionalno i staloženo pristupiti.

Polović je u Vijestima u pola sedam kazao da su juče ujutro kontaktirali svoje kolege po ministarstvima, prvo iz Ministarstva kapitalnih investicija, jer vrše nadzor na javnim preduzećima kako bi ih upozorili o sajber napadima.

Govoreći o MKI, Polović je pomenuo državne kompanije poput Elektroprivrede, CEDIS-a, CGES-a, Aerodroma i Željeznice, a apel je upućen i Ministarsvu finansija u vezi sa Poreskom upravom i Centralnom bankom, ali i Ministarstvu zdravlja vezano za zdravstvene institucije.

On je dodao da su u pitanju kontinuirani napadi bez izolovanih incidenata, kombinacije raznih metoda koje imaju progresiju i mogu da eskaliraju.

EPCG je, kako navodi, povukla odgovoran potez prelaskom na manuelno upravljanje, dodajući da se vanrednim situacijama u sajber prostoru moramo prilagoditi.

"Za sada nema informacija da je još neko prešao na manuelno sem EPCG", kazao je Polović.

Imamo pomoć sajber eksperata iz Ministarstva pravde: Polović
Imamo pomoć sajber eksperata iz Ministarstva pravde: Polovićfoto: Željko Vuksanović

Napominje da se cijeloj situaciji treba pristupiti bez prevelike panike i staloženo, te da moramo biti racionalni.

Prvi zadatak formiranog tima je, navodi Polović, bio davanje preporuka državnim organima i javnim preduzećima za postupanje, a na isti način treba, kako kaže, pristupiti i građanima.

"Jutros smo imali sastanak, drugi će biti sad oko 20 časova. Komuniciramo sigurnim kanalima komunikacije, to su potezi koje smo odmah morali da povučemo. Želimo da integrišemo poslovnu i aakdemsku zajednicu, a već u ponedeljak će PKCG inicirati tako nešto preko člana Savjeta koji je iz PKCG", kazao je Polović u Vijestima u pola 7.

Dodao je da su imali komunikaciju s partnerskim službama i ambasadama, koje prate proces, te da se nada se da će na terenu imati njihove timove kako bi pomogli u sanaciji.

Odgovarajući na pitanje o potencijalnoj NATO pomoći, Polović je kazao da je to pitanje birokratije i da ne može da da vremenski okvir kada bi ta pomoć mogla pristići.

Kazao je da već imaju pomoć kolega koji su u sajber eksperti u Crnoj Gori, konkretno iz Ministarstva pravde.

"Iz zvaničnih baza podataka MJU i drugih instituija ne postoje informacije koje su kompromitovane, za sada toga nema, odmah smo izolovali te servere i stavili ih van mreže. Ono što je sigurno je da će biti kompromitovani podaci sa računara službenika, koji su stavljeni u izolaciju i izuzeti diskovi koji će biti predmet forenzike", kazao je Polović.

Na pitanje da li postoje nove informacije o porijeklu sajber napada, Polović je potvrdio jučerašnje navode Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da su u pitanju ruski napadi, te da njihova analiza prvog napada upućuje na zaključak ANB-a.

Dodaje ipak da je potrebno dosta analize i forenzike kako bi se sve tačno otkrilo.

Sajtovi Vlade funkcionalni interno ali bi, kako je kazao, u slučaju puštanja moglo doći do mnogo većeg napada sa drastičnim posljedicama.

"Moramo to da radimo postepeno, zatvorili smo mreže. Moramo razumjeti situaciju i prevazići je", zaključuje Polović.

Bonus video: