Četiri dana pred glasanje o smjeni Đurović: Demokrate i SD će glasati za, SDP, DPS i DF ćute

U SNP-u ističu da su spremni za dijalog i vjeruju da je, uprkos političkim borbama i ljutnjama, on moguć unutar bivše parlamentarne većine

38205 pregleda 43 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Potreba da se izaberu sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta, Vrhovni državni tužilac i parlamentarni dijalog koji je tim povodom pokrenula – sve su to razlozi da se predsjednica parlamenta Danijela Đurović iz SNP-a ne smjenjuje, smatraju u njenoj partiji.

Poslanik SNP Dragan Ivanović kazao je da očekuje da neki inicijatori povuku inicijativu, te da bi to bilo korektno i pošteno.

"Međutim, do ovog trenutka nemamo nikakav signal da će se to desiti. Zašto očekujemo? Pa očekujemo da će neko razmisliti da nije momenat, da ona to nije zaslužila, da ni SNP nije zaslužila", rekao je Ivanović.

Na inicijativi su 32 potpisa poslanika DF-a, Demokrata, Demosa, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Iz DF-a, na čiju inicijativu je i pokrenuta smjena Đurović, još se ne oglašavaju tim povodom, a za sjutra je najavljena pres konferencija jednog od njihovih lidera, Andrije Mandića.

Demokrate će glasati za smjenu Đurović, a objasnili su i kako bi inicijativa mogla da propadne.

"Ako bi neko povukao potpis ili ako bi broj potpisnika, saglasno praksi i ranijoj analogiji, pao ispod 27, koliko je potrebno za sazivanje vanredne sjednice. Ja vam mogu reći ko sigurno neće povući potpise i ko će glasati za razrješenje Đurović", rekao je za TV Vijesti Aleksa Bečić.

Iz DPS danas nijesu željeli da kažu da li će glasati za smjenu šefice parlamenta.

Na naš upit nijesu odgovorili ni iz SDP-a, dok Socijaldemokrate nemaju dilemu.

"Mi ćemo glasati za smjenu predsjednice parlamenta, prosto je danas sasvim očekivano od nas koji smo bili protiv da oni to mjesto dobiju, da glasamo za smjenu, ne Đurović lično, nego kadra SNP-a sa mjesta predsjednice parlamenta. Ona je svakako i eksponent jedne vladajuće većine koja više ne postoji", kazao je portparol ove partije Nikola Zirojević.

U SD-u smatraju da bi Skupština mogla da funkcioniše i sa potpredsjednicom Brankom Bošnjak, te da prioritet svih partija treba da bude deblokada pravosuđa. Eventualno povlačenje inicijative smatrali bi političkom igrom.

U SNP-u ističu da su spremni za dijalog i vjeruju da je, uprkos političkim borbama i ljutnjama, on moguć unutar bivše parlamentarne većine.

"Ja sam spreman da iniciram razgovor sa određenim predstavnicima političkih partija, koliko je sjutra, da nađemo načina i da se dogovaramo, ne nikako da bi to sad ispalo kao da mi molimo da se neko štiti, tj. predsjednica, nego da to radimo u interesu građana i Crne Gore, jer mislimo da je to u ovom trenutku najvažnije, mnogo važnije nego to ko će biti na kojoj funkciji", navodi Ivanović.

Bonus video: