Novićević: Od pojedinačnog slučaja zavisi visina naknade u slučaju trovanja

Novićević objašnjava da postoji opcija da se oštećeni mirnim putem dogovore sa odgovornim licem. U protivnom pokreće se građanska parnica

9153 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Od svakog pojedinačnog slučaja zavisi koliko će nekom biti nadoknađeno u slučaju trovanja, kazao je u Bojama jutra advokat Spasoje Novićević.

On objašnjava da trovanje hranom u hotelima i ugosisteljskim objektima može biti krivično djelo koje se goni službenim putem.

"Imamo krivično djelo teška djela protiv zdravlja ljudi. Tu se pominje stavljanje štetnih namirnica u promet i u zavisnosti od štete koja je prouzrokovana dolazimo do klasifikacije. U konkretnom slučaju predpostavljam da su se izuzeli tragovi hrane od strane sanitarne inspekcije koja će da utvrdi da li je hrana bila štetna", rekao je Novićević.

Objašnjava da u ovakvom slučaju tužilaštvo prikuplja činjenice, od vještaka traži nalaz i onda da se eventualno odluči kao što je u slučaju trovanja u budvanskom hotelu Loza odlučilo Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru da pokrene krivičnu prijavu zbog krivičnog djela povrede službenog pečata.

"Jer postoji indicija da je ovaj objekat bio plombiran, a da je odgovorno lice skidalo plombu".

Kako kaže Novićević, postoji i opcija da se oštećeni mirnim putem dogovore sa odgovornim licem da im isplati nadoknadu.

Kada je riječ o visini naknade ona nije fiksna.

"Naše pravo nije precedentno nego materijalno i od svakog pojedinačnog slučaja će zavisiti koliko će nekom da bude nadoknađeno. Ako se utvrdi da je u konkretnom slučaju došlo do trovanja u objektu pravno lice će morati da snosi štetu i imaćemo građansku parnicu u kojoj će vještak odlučiti o visini ukoliko je došlo do ugrožavanja života za svaku osobu pojedinačno".

Novićević navodi da je najčešće naknada bila oko 500 eura, a nekad i više.

"Ne mora značiti da neko neće dobiti mnogo više ili mnogo manje od te cifre", poručio je.

Bonus video: