Lekić: Pokrenuta inicijativa korisna, poštovati odnos snaga u parlamentu

Mandić pozvao na sastanak i dogovor o formiranju nove vlade. Vjeruje da je dogovor moguć i poručuje da će DF ići sa platformom da on bude premijer, ali i da nikoga neće uslovljavati. Demokrate ističu da pokušaj spašavanja Danijele Đurović na mjestu predsjednice Skupštine neće uspjeti

14539 pregleda 21 komentar(a)
Lekić, Foto: TV Vijesti
Lekić, Foto: TV Vijesti

Na drugu godišnjicu pada DPS vlasti i tri dana uoči vanredne sjednice Skupštine, na kojoj je inicijativa Demokratskog fronta za smjenu šefice parlamenta Danijele Đurović, jedan od lidera ovog saveza, Andrija Mandić, poziva na dogovor. Traži da se okupe predsjednici svih partija koje su činile parlamentarnu većinu nakon 30. avgusta 2020.

"Da se 2. septembra u 11 časova nađemo u Skupštini, to je neposredno prije početka sjednice Skupštine, da odgovorimo narodnim težnjama i željama i postignemo konkretan sporazum, kako bi uradili ono što narod od nas očekuje, a to je da vršimo vlast u narednom periodu, kroz formu Vlade o kojoj bismo se dogovorili", rekao je Mandić.

U DF-u misle da bi to trebalo da bude tehnička vlada, koja ce pripremiti izbore i pokušati da ispuni bar dio obećanja datih građanima na prošlim.

Mandić je potvrdio da Frontova platforma podrazumijeva da on bude premijer

"Mi sa tim stavom idemo na razgovore i nikoga ništa ne uslovljavamo. Demokratski standardi su takvi da su moji najbliži saradnici iz NOVE, partije na čijem sam čelu, vrednujući rezultate koje ima NOVA u okviru koalicije DF, koji čini gotovo polovinu mandata parlamentarne većine, stoje na stanovištu da bi to najodgovornije mjesto, i suštinski najvažnije mjesto za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i na putu evropskih integracija, trebalo da pripada najjačem konstuituentu, i to je polazno stanovište od kog treba svi da pođemo", dodao je.

O tom stanovištu iz bivše većine za sada se jedino konkretno izjasnio lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, koji je potvrdio dolazak, navodeći da Ujedinjenoj nije problem da za mandatara podrži Andriju Mandića.

Pozitivan odgovor za sastanak stiže i iz Ure i Demosa, te načelno i iz Prave Crne Gore.

"Ako neko bude imao inicijativu vezano za razgovore i bilo šta, tu smo", kazao je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić rekao je za TV Vijesti da je pokrenuta inicijativa korisna.

"Naravno da ću biti na tom sastanku i da ću uzeti učešće i da ću na tom sastanku parlamentarne većine ili bivše, više se ne zna, dati doprinos da tražimo rješenje, ja sam za to i da se poštuju takozvani odnosi snaga u parlamentu", kazao je on.

Demokrate poručuju da im je drago što su, kako kažu, URA, SNP i NOVA promijenile svoje odluke nakon izričitog stava da nakon rušenja DPS Vlade više nema 30. avgusta i sastanaka o restartu.

"Njihova promjena sopstvene odluke je dobar signal. Sastanak je prijeko potreban. Ostaje samo da Klub poslanika odluči da li će na sastanak doći prije ili nakon razrješenja gospođe Đurović i u kom sastavu, odnosno ko će ga predstavljati. Pokušaj spašavanja gospođe Đurović koja je proizvod koalicionog Sporazuma URA-SNP sa DPS, taktikama naših kolega, na isti način kao i pokušaj spašavanja 43. DPS Vlade, neće uspjeti. Te je bolje da isto i ne pokušavaju, već da se iskreno odnesu prema onom što je predmet dijaloga", kazao je šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović.

Sa druge strane, u SNP-u, ponavljaju kako očekuju da DF povuče inicijativu o smjeni predsjednice parlamenta, pa će se, kako su nam rekli, odazvati sastanku.

Mandić, međutim, objašnjava šta bi eventualni dogovor u petak značio "da su naši odnosi resetovani na sami početak i dogovaraćemo se oko svega".

"Ne sumnjam da u takvom dogovoru gđa Đurović bi svakako sama povukla odgovoran potez i omogućila da sva ona važna mjesta koja treba da budu dio parlamentarne većine budu u raspodjeli", naveo je on.

Iz URE drugaciji stav.

"Bila bi loša poruka da se smijeni predsjednica Skupštine, oni na sve načine žele da obezglave državu, nema Ustavnog suda, nema Sudskog savjeta, mnoge važne institucije su u vd stanju", kazao je Abazović.

Miodrag Lekić poziva na racionalan pristup, a na medijske spekulacije da bi on mogao biti novi mandatar odgovara kako ne želi da se upušta u hipotetičke stvari

"Ako to neko predlaže, makar i neformalno, ja nemam namjeru da se ljutim, a još manje da se oduševljavam. Prema tome, suviše sam ozbiljan da bi tu temu sačekao ako se ona uopšte aktuelizuje, spreman sam da dam doprinos i da glasam za nekog drugog ukoliko se ispostavi da bi to bilo pravo rješenje", rekao je on za TV Vijesti.

Za rješenje je, smatraju inicijatori sastanka stare većine, potrebno malo.

"Taj sat vremena za postizanje političkog dogovora je sasvim dovoljan", kazao je Mandić.

Bonus video: