Narednih dana počinje pokretanje pojedinih Vladinih servisa, među njima i onaj za prijavu dječijeg dodatka

Ističe da je najvažnije je da servise ne počnu podizati na opremi na kojoj postoji malicioznost, jer će nas to dovesti u istu situaciju

11795 pregleda 1 komentar(a)

Vladini servisi nisu izgubili podatke tokom sajber napada, ali je pitanje da li su oni kompromitovani i da li će se u nekom trenutku pojaviti na dark vebu, rekao je u Bojama jutra direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Dušan Polović.

On je kazao da je identifikovano 150 zaraženih radnih stanica i da se pažljivo provjerava ostala oprema.

Polović je rekao i da se radi na ponovnom pokretanju pojedinih vladinih servisa, među kojima je i onaj za prijavu za dječiji dodatak

"Dječiji dodatak jeste jedan od najvećih prioriteta, sva primanja i ta sanacija će ići u prvom talasu. U narednih par dana očekujemo pomake. Apelujem da razumijemo kompleksnost napada, siiuaciju koju imamo mi prošle su mnoge države, a prije par mjeseci i Albanija. Kompletan e-government nije postojao mjesec dana", objasnio je Polović.

Ističe da je najvažnije je da servise ne počnu podizati na opremi na kojoj postoji malicioznost, jer će nas to dovesti u istu situaciju.

"Kolege it francuske agencije za sajber bezzbjednost su kod nas na terenu i rade sa kolegama iz MJU na analizi, forenzici i što je jako bitno rade u remedijaciji, u pripremi odgovora i postepenog povratka na korištenje servisa koje imamo. Radi se o procesu koji nije jednostavan, mi smo pripremili plan i ovih dana ćemo početi sa postepenim puštanjem servisa da ne bismo ugrozili čitavu infrastrukturu", najavio je Polović.

Dodaje da je izuzetne važnosti podrška koju Crna Gora ima i od FBI.

"Konkretno rade u MJU na pitanjima same forenzike i biće od velike koristi tokom istrage. Očekujuemo sastanke sa kolegama iz britanske ambasade, svi su solidarni. Sa NATO-m smo u direktnoj komunikaciji".

Polović navodi da su najveći problemi u tome što im u ovom trenutku treba vrijeme i paralelno sa tim obazrivost.

Bonus video: