Leković: Škole prebukirane, nema termina za dopunski rad

Leković je kazala da sa ministrom Vojinovićem imaju dobru komunikaciju i da se čini da želi da napravi pomak. "U kontaktu smo sa velikim brojem kolega i vidimo da budi nadu i da je neko iz obrazovanja ko ma osjećaj za probleme i ko bi mogao nešto da uradi da mu se da prilika"

4312 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Imamo obimno gradivo i prebukirane škole, a za dopunski rad koji predlaže Zavod za školstvo potrebno je da imamo dovoljno praznog prostora i predviđen termin, kazala je u Bojama jutra Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Navodi da je posljednjih dana dosta polemike o dopunskom radu što dovodi do zaključka da instrukcije nisu dovoljno dobro i jasno postavljene ili izvodljive.

"Mi razumijemo taj neki pritisak u smislu šta će se preduzeti, imamo li neku strategiju da se ublaže posljedice nastale uslijed pandemije koronavirusa. Za ovo što oni traže jako je važno i to što nemamo predviđen termin, nema praznog prostora. Kao da se ne čujemo, sve vrijeme ukazujemo na prebukiranost škola i imamo podatak UNICEF-a gdje je kroz veliku analizu utvrđeno da čak dvije trećine škola, što se tiče fizičke infrastrukture nemaju taj minimum. Imamo do dvije hiljade učenika ispod jednog krova", rekla je Leković.

Dodaje da uslijed smjene 42. Vlade prethodna ministarka prosvjete Vesna Bratić nije odobrila tender za opremanje škole u Tološima.

"Izvođač radova je tvrdio da će ispoštovati rok, ali nismo bili sigurni da li će krenuti škola od 1. septembra, nije izvršen upis prvaka. Sada se to dešava u hodu i roditelji ne žele da ulaze u takvu priču i radije će da ostanu u školi gdje su iako je prebukirana", objašnjava Leković.

Kazala je da sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem imaju dobru komunikaciju i da se čini da želi da napravi pomak.

"U kontaktu smo sa velikim brojem kolega i vidimo da budi nadu i da je neko iz obrazovanja ko ma osjećaj za probleme i ko bi mogao nešto da uradi da mu se da prilika."

Leković podsjeća da su u decembru predali peticiju sa sedam i po hiljada potpisa i zahtjevom za povećanje koeficijenta i plaćanje prevoza, ali da "nijedno slovo odgovora nisu dobili".

"To je poraz društva, koliko nemamo osjećaja šta je prioritet i što javnost ne reaguje", zaključila je.

Bonus video: