Država se još nije oslobodila velike količine oduzetih cigareta, pristižu tužbe

Država prvo planirala da ih proda u inostranstvu, a sada želi da ih oni od kojih ih je oduzela - otkupe od države. Njihovi advokati i dalje insistiraju da su im cigarete bespravno oduzete, pa su se žalili Upravnom sudu

8759 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Pisarnici Upravnog suda počele su da pristižu tužbe na rješenja kojima je Ministarstvo finansija odbilo žalbe advokata na odluku države da sredinom maja oduzme oko 145 hiljada paketa cigareta uskladištenih u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Više desetina miliona eura vrijedne cigarete država je uzela jer ih vlasnici nijesu izmjestili iz Slobodne zone, kako je to od njih zahtijevano prošlogodišnjom odlukom Vlade Zdravka Krivokapića.

"Očekujemo uspjeh u sporu, budući da su cigarete od mojih klijenata, odnosno firme koju ja zastupam, potpuno bespravno oduzete i od ostalih takođe, budući da se radilo o primjeni jednog roka koji apsolutno nije prekluzivni i imala se mogućnost produženja istog, pogotovo pri činjenici da su se ti rokovi mijenjali u toku obavljanja djelatnosti”, kazao je Stefan Jovanović, punomoćnik vlasnika firmi.

Šta će biti sa oduzetim cigaretama neće biti poznato do odluke Upravnog suda. Poznato je, međutim, da je odmah po zaplijeni Vlada skovala plan da ih proda u inostranstvu i tako napuni državni budžet.

"Da se nađe zakonski model da se ta roba izveze iz Crne Gore, vrlo transparentno, sa svim preciznim informacija i podacima. Ona ne može biti plasirana na unutrašnje tržište”, kazao je 14. maja ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Nedugo zatim država ipak mijenja plan. Priprema zakon o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda sa teritorije Slobodne zone "Luke Bar", kojim oni koji su u javnosti označeni kao "šverceri", postaju bivši držaoci duvanskih proizvoda. Oni će od septembra moći da podnesu zahtjev Upravi prihoda i carina da otkupe oduzete cigarete po 30 centi po paklici.

“Ovo nikada nije bio državni posao, to je velika prevara koja se plasirala građanima, ovo je bio posao od kojeg su koristi imali samo pojedinci, a država i njen ugled imali ogromnu štetu”, kazao je 14. maja premijer Dritan Abazović.

Sa novim zakonom, ova poruka od prije nekoliko mjeseci danas ima drugačije značenje. Država vjeruje da bi na ovaj način od oduzetih cigareta mogla da zaradi od 15 do 20 miliona eura.

Bonus video: