Minimalna penzija porasla, od januara uvećanje za još 10 odsto

"Svi penzioneri koji su primali 31.decembra 2021. godine 147 eura primiće razliku od 450 eura. Svi koji su imali valo veću penziju od tog najnižeg iznosa, a manju od ovog 253 oni će primiti malo manju razliku", naveo je Aligrudić

21392 pregleda 24 komentar(a)

Minimalna penzija u Crnoj Gori od 1. septembra iznosiće 253 eura, a ona će biti dodatno povećana za 10 odsto od 1. januara naredne godine, rekao je u Bojama jutra direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Aligrudić je kazao da je sada počela primjena odredba usvojena u decembru prošle godine.

"Mi smo u ovoj godini u obavezi da penzije usklađujemo tri puta u redovnom tretmanu, 1. januara, 1. maja i 1. septembra su usklađene za sve penzionere i i dva puta vanredno za minimalne penzije. Prvog januara je penzija usklađena za 2,13, odsto, u maju za 8,15 odsto i sada od 1. septembra za 4,35 odsto. Ovo su usklašivanja koja pripadaju svim penzionerima", rekao je Aligrudić

Ističe da vanredna pripadaju samo penzionerima sa najnižim primanjima. ali da će od 1. septembra Fond morati da izračuna retroaktivno razliku do novog iznosa od 253 eura.

"Svi penzioneri koji su primali 31.decembra 2021. godine 147 eura primiće razliku od 450 eura. Svi koji su imali valo veću penziju od tog najnižeg iznosa, a manju od ovog 253 oni će primiti malo manju razliku", naveo je Aligrudić.

Dodaje da je ranije 16.600 penzionera primalo 147 eura, a da je taj korpus sa preko 40.000.

"Od 1. januara sljedeće godine najniža penzija će biti povećana za 10 odsto što znači da će iznositi oko 277,9 eura. Prosječna penzija se automatski povećava, čekamo prvi proračun, ali biće povećana za nekih 10 odsto, biće na nivou 50 odsto prosječne zarade.To nije naš cilj i cilj ove države, nego je cilj da se ona poveća i dostigne nivo nekih 65 odsto zarade na nivou države", istakao je direktor Fonda.

Odgovarajući na pitanje gledaoca Aligrudić je kazao da se povećanje najniže penzije ne odnosi na korisnike srazmjerne penzije, što znači da taj penzioner ima staž i prima dio penzije i druge države.

"Vojni rok je izmjenama Zakona o PIO priznat tek od 1. sept obve godine. Sve do tada penzioneri koji su riješili pitanje svojih penzija, njima to pravo ne pripada".

Bonus video: