Partijama skoro 350.000 eura iz budžeta za kampanju za lokalne izbore

Direktorka ASK Jelena Perović kazala je Televiziji Vijesti da stranke uglavnom poštuju Zakon o finansiranju političkih subjekata, te da su zasad registrovali samo manje nepravilnosti

17815 pregleda 13 komentar(a)
Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Za lokalne izbore 23. oktobra partije će za kampanju iz budžeta dobiti skoro 350.000 eura, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Direktorka ASK Jelena Perović kazala je Televiziji Vijesti da stranke uglavnom poštuju Zakon o finansiranju političkih subjekata, te da su zasad registrovali samo manje nepravilnosti.

Stranke su jednako disciplinovane i kada je u pitanju uzimanje novca iz budžeta za redovan rad za šta će ove godine dobiti preko sedam miliona eura.

Četrdesetak dana uoči serije lokalnih izbora partije dogovaraju kako će nastupiti i sastavljaju liste.

U međuvremenu, novac iz budžeta za nikad dužu izbornu trku već je određen, kazala je Perović.

"To je iznos od 348 hiljada 899,17 eura i on se opredjeljuje na iznos od 0,25 posto tekućeg budžeta svih lokalnih budžeta koji učestvuju na ovim izborima", rekla je ona.

Perović je Televiziji Vijesti rekla i da je preventivni rad ASK, u okviru kog su organizovali obuke i dodatno informisali partije o Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dao rezultata, pa ni partije, ni institucije, zasad nisu puno kršile Zakon.

U međuvremenu, podaci ASK pokazuju i da su partije disciplinovane i kada je pitanju poštovanje zakona u dijelu trošenja velikog novca za svoj redovan rad, koji dobijaju iz budžeta.

Pošto se najintezivnija kampanja i borba za svaki glas u 14 opština tek očekuje, Perović ima poruku za sve učesnike izbornog procesa.

"Da se poštuje zakon", poručila je Perović.

Bonus video: