Razbiti predrasude i stigmu: Samoubistvo se može spriječiti

U Crnoj Gori je i dalje sramota zbog psihičkih problema zatražiti ljekarsku pomoć

10181 pregleda 1 komentar(a)
Stop samoubistvu (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Stop samoubistvu (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori se godišnje ubije oko 100 ljudi, prošle godine čak 120, a za prvih osam mjeseci ove godine, prema podacima Uprave policije,registovano je 78 samoubistava .

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Crna Gora spada u 10 zemalja sa najvećim brojem samoubistava u odnosu na broj stanovnika.

Stručnjaci medjutim upozoravaju da bez obzira na ove alarmantne pokazatelje i dalje ne postoji sistemski odgovor na problem suicida.

Donošenje Strategije za prevenciju suicida neophodno je kao prvi korak u važnoj borbi da se broj izgubljenih života smanji.

Toga posebno moramo biti svjesni na Svjetski dan prevencije suicida.

Treba takođe raditi na razbijanju predrasuda i stigme, u vezi sa problemima mentalnog zdravlja, uz glavnu - suicid se može spriječiti.

Jer, u Crnoj Gori je i dalje sramota zbog psihičkih problema zatražiti ljekarsku pomoć.

I građani to prepoznaju kao problem...

Istraživanja pokazuju da svaki suicid negativno utiče na život i mentalno zdravlje čak oko 100 bliskih ljudi samoubice, te da su oni u povišenom riziku od poremećaja mentalnog zdravlja, ali i riziku od samoubistva.

Zato je važno da problem prepoznamo na vrijeme i da damo sve od sebe da pomognemo ljudima u nevolji.

Stručnjaci poručuju da samoubistvo predstavlja neuspjeh čovjeka da savlada sve unutrašnje i spoljašnje nedaće i nađe način da se izbori sa situacijom koja mu se čini bezizlaznom, ali i neuspjeh cijelog društva, da mu u toj borbi pomogne.

Bonus video: