Lažne diplome - 60 prijava, rezultata nema: Je li pretpostavka nevinosti jeftin izgovor?

U NVO sektoru ocjenjuju da će ovaj problem postojati sve dok mu institucije, ne pristupe posvećeno a ne populistički

11248 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako se o postojanju sumnjivih diploma u Crnoj Gori posljednjih dana ponovo priča, od nadležnih osim najava istraga nema informacija o konkretnim rezultatima.

U Ministarstvu unutrašnjih (MUP), jedinom vladinom resoru koji trenutno ima komisiju formiranu ovim povodom još za mandata Vlade Zdravka Krivokapića , kažu da sada imaju 60 prijava, ali nijedan postupak nije ni blizu završetka.

Ministarstvo zdravlja na ovu temu ćuti, dok u resoru prosvjete vjeruju da će se situacija popraviti usvajanjem novog Zakona o priznavanju inostranih isprava.

U NVO sektoru ocjenjuju da će ovaj problem postojati sve dok mu institucije, ne pristupe posvećeno a ne populistički.

U januaru ove godine MUP je formirao Komisiju za provjeru diploma njihovih i službenika Uprave policije.

U martu je tadašnji predsjednik ovog tijela informisao Televiziju Vijesti da provjeravaju 30 prijava, o sumnjivim diplomama stečenim uglavnom u regionu.

Pola godine kasnije, novo je samo da se broj prijava udvostručio i da je komisija dobila novog predsjednika.

Drugih rezultata nema.

O takozvanim lažnim diplomama, priča se odavno.

Dok neke institucije ispituju, neke ni to, građanima i nevladinom sektoru ostaje da sami podnose krivične prijave, što dio njih i radi.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) ovim pitanjem bave se više od deceniju, ali sve to vrijeme ne prepoznaju volju nadležnih da se otkriju oni koji imaju sporne diplome, a time i oni koji ih izdaju.

U MUP ponavljaju da rade svoj posao kako znaju, iako krivičnih prijava još nema.

Odgovorno bi bilo da neko, ukoliko ima lažnu diplomu ne zauzima mjesto nezaposlenom visokoškolcu sa vjerodostojnom diplomom .

To što trenutno službenici čije diplome ispituju nesmetano rade, na nižim i višim pozicijama, u MUP pravdaju pretpostavkom nevinosti.

Bude li ovo odgovor i za pola godine, biće ipak jasno da je prezumpcija nevinosti samo jeftin izgovor da sve ostane po starom, i jasan signal lažnim fakultetlijama da mogu da odahnu na svojim nezasluženim radnim mjestima.

Bonus video: