Pametna specijalizacija je ulaganje u resurse, potrebno mapirati potencijale

"Tri vertikalna prioriteta su održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva sredina i održivi zdravstveni turizam. Četvrti je horizontalni prioritet koji je bitan i sam za sebe i kao podrška za tri vertikalna, to su informaciono-komunikacione tehnologije", navela je Šćepanović

5150 pregleda 4 komentar(a)

Strategija pametne specijalizacije koju je donijela Crna Gora znači da hoćemo pametno da ulažemo, da hoćemo kao država da ulažemo u ono za šta imamo potencijala. Prvi korak u utvrđivanju Strategije pametne specijalizacije je mapiranje potencijala u sklopu države i resursa, počev od prirodnih do ljudskih, kazala je u Bojama jutra ministarka nauke i tehološkog razvoja Biljana Šćepanović.

"Treba na neki način da pomognemo da se izvrši specijalizacija resursa, da što bolje iskoristimo ono čime raspolažemo, a što je konkurentno na lokalnom, regionalom i međunarodnom tržištu", rekla je Šćepanović.

Dodaje da je u Crnoj Gori ovaj proces počeo tokom 2016. godine, otkada se sistemski na nivou države bavimo resorom inovacija.

"Do kraja 2019. godine smo dobili od Evropske komisije smjernice koje kažu kako dalje i ponosmi smo što nas navode kao svijetli primjer ostalim džravama".

Crna Gora je jedina država van EU koja je donijela ovakvu strategiju.

U okviru Strategije su definisane prioritetne oblasti.

"Tri vertikalna prioriteta su održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva sredina i održivi zdravstveni turizam. Četvrti je horizontalni prioritet koji je bitan i sam za sebe i kao podrška za tri vertikalna, to su informaciono-komunikacione tehnologije", navela je Šćepanović.

Od 29. septembra do 2. oktobra održaće se Dani nauke i inovacije tokom kojih će ljudima pokušati da približe nauku.

"Šira zajednica, počev od djece do penzionera nije detaljno upoznata šta mi radimo i čime bi oni mogli da se bave. Manifestacija će se održati u više crnogorskih gradova, jer je cilj da nauku odvedemo kod njih. Imaćemo sajam S3 projekata, Sajam inovacija u Nikšiću 1. oktobra, različite aktivnosti u Pljevljima, Bijelom Polju, Kotoru...", kazala je Šćepanović i dodala da će tokom narednih dana biti poznata agenda.

Bonus video: