Milošević: Oduzete cigarete biće uništene, biće još zapljena

Direktor Uprave prihoda i carina poručio da će se uništenjem cigareta zadati udarac svima koji su se bavili švercom

25301 pregleda 69 komentar(a)
Milošević, Foto: TV Vijesti
Milošević, Foto: TV Vijesti

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević kazao je da se uništenje posljednjeg kontingenta zaplijenjenih cigareta može očekivati u narednih petnaestak dana. U gostovanju u Bojama jutra na TV Vijesti najavio je i nove zapljene.

Milošević je kazao da je njegov stav da kontingent od više od 5.000 kartona cigareta treba uništiti i da će se ići u tom smjeru, rekavši da za to imaju zakonsku osnovu, ali i zvanični dopis držalaca tih cigareta da se odriču te robe.

"Sačekaćemo određene zakonske rokove da vidimo hoće li biti postupaka ili ne. Ako ne, realizovaćemo javno uništenje u narednih 15 dana. Biće pozvani i međunarodni partneri da učestvuju, kako bi se otklonile sve sumnje", kazao je Milošević.

Poručio je da će se na taj način zadati udarac svima koji su se bavili švercom. "Uništenje je garant da oni neće opet doći do te robe. Svjesni ste da može doći do promjene vlasti, različitih tumačenja, sve je to uvezano godinama".

Podsjetio je da su pred sudom su pokrenuti određeni sporovi. "Sačekaćemo hoće li biti koja presuda kod Upravnog suda. Imaćemo i novih zapljena, o čemu ćemo javnost obavještavati", dodao je.

Milošević je kazao da je i dalje u kontaktu, "ali ne pretjerano", sa Sofijom Bulatović, za koju se vjeruje da je u tajnom dijelu policijskog dokumenta - SOCTA 2021 zavedena kao član kriminalne grupe Tuzana Leona i Viktora Drešaja.

Ističe da mu ni ranije, a ni do danas, niko zvanično nije dostavio podatak da se radi o osobi koja je pripadnica bilo kog kriminalnog klana.

"U privatni život bilo čiji ne ulazim. Sofiju Bulatović poznajem duži niz godina, ništa nisam krio, prisustvovali smo utakmici spontano".

"Imao sam određene prijatelje i drugove i prije vlasti, kojih se neću odreći zbog ove funkcije", poručio je direktor UPC.

Rekordna naplata prihoda

Milošević je, govoreći o naplati prihoda, kazao da za prvih osam mjeseci bilježe rekordne iznose otkako se vodi elektronska evidencija naplate.

Iako se 2019. godina često pominje kao rekordna, Milošević je kazao da trenutno u prvih osam mjeseci 2022. imaju rast od više od 70 miliona u odnosu na isti vremenski period, odnosno 134 miliona eura u odnosu na 2021.

"Imamo razloga da budemo zadovoljni i do kraja godine, ako bude ovakva dinamika, očekujemo da naplata na kraju godine iznosi više od milijardu i 930 miliona. Ako bismo dosegli cifru od dvije milijarde, to bi bio veliki uspjeh", ističe on.

Kazao je da je taj rezultat postignut zahvaljujući promjenama u upravljanju, pogotovo u cijelu poreske discipline. "Tokom turističke sezone smo zauzeli stav da pravila budu ista za sve, i možda nepopularnu, ali represivniju metodu, nije bilo kompromisa".

Više od 534 miliona poreskog duga

Milošević je kazao da je poreski dug, zaključno s avgustom, 534,197 miliona eura.

Među privatnim kompanijanama, najveći dužnici su Spice Ronghe International limited - firma koja je radila vjetrenjače na Možuri, i Vektra Jakić, sa po više od 10 miliona eura poreskog duga. Tehnoput ima više od pet miliona duga.

Najveći dužnici među državnim preduzećima su "Plantaže" (9,365 miliona), Željeznički prevoz...

Milošević je, kada je u pitanju reprogram duga, rekao da bilježe dobre rezultate i da je izdato više od 4.300 rješenja o reprogramu.

"Očekujemo u septembru da imamo priliv blizu devet miliona eura u odnosu na reprogram, što znači da ćemo poreski dug automatski smanjiti za desetak miliona", naveo je on.

Kazao je i da, kako bi utvrdili koliko je nenaplativog poreskog duga, rade ozbiljnu analizu u kojoj imaju pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

Fiskalizovano više od 90 odsto obveznika

Milošević je, na pitanje gdje vidi prostor za širenje poreskog obuhvata države, rekao postoje dva pravca.

"Prvi je da se uvede odjeljenje za naplatu poreskog duga od prodaje nepokretnosti. Znate da je UPC hipoteka prvog reda kad se duguje državi za PDV i bilo koju vrstu poreza. Međutim do sada nismo pokretali prodaju nepokretnosti određenih obveznika da bismo naplatili poreski dug. Vrlo brzo nadam se da ćemo imati prvu prodaju, gdje ćemo kao banka, kao izvršitelj, za ono što vidimo da nema drugih sredstava obezbjeđenja, ići modelom da prodajemo imovinu", naveo je on.

Drugi model je represivni, odnosno uvođenje poreske policije ili sektora koji će se baviti isključivo sprječavanjem utaje poreza i krivičnih djela protiv platnog prometa.

Radi se sistematizacija kada je u pitanju formiranje poreske policije. "Nećemo odmah dodijeliti policijske nadležnosti, niti je neophodno odmah da nose oružje, lišavaju slobode... Treba zaposliti ljude, pružiti obuku..." - naveo je Milošević.

Kazao je da je više od 90 odsto poreskih obveznika fiskalizovano, a da preostalu razliku čine oni koji po zakonu nisu obavezni da se fiskalizuju, ali i da postoje i neki koji izbjegavaju fiskalizaciju. "Gdje god imamo te slučajeve, izričemo kazne", naglasio je.

Kazao je da će elektronska fiskalizacija tek u narednom periodu dati rezultate, uz projekte koji će omogućiti bolju kontrolu.

Milošević je, povodom posljednjih hakerskih napada, kazao da UPC nije pretrpjela štetu u okviru svog sistema.

Bonus video: