Napustili Britaniju i kamperom obilaze Crnu Goru i region: Planine kao Durmitor se ne mogu naći nigdje osim ovdje

Budući da su oboje novinari koji svoje tekstove mogu pisati gdje god da se nalaze, te da dijele strast prema putovanjima, ideja da svijet obilaze u kućici na točkovima, plašila ih je isključivo zbog obrazovanja njihove djece

5158 pregleda 3 komentar(a)

Bračni par iz Velike Britanije, Kim i Markus Lič, prije par mjeseci napustili su svoj dom, prodali sve što su imali i počeli su, kako kažu, konačno da žive.

"Kad samo počeli da planiramo putovanje htjeli smo da vidimo što više zemalja. Činjenica da UK nije više dio Evropske Unije malo je otežala naše planove, ali željeli smo da razmišljamo drugačije, i našli smo način da to pretvorimo u našu korist, jer smo dobili priliku da više vremena provedemo u Bosni i Hercegovini, u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori... Za nas je putovanje širenje naših vidika, jer lako je posjetiti Francusku, Italiju, Španiju, posebno kada putujete kamperom, ali mi smo pravu radost osjetili tek kada smo stigli na Balkan, i pronašli zaista nevjerovatne zemlje, tako tople i gostoprimljive ljude, ljude koji žele da dijele sa nama svoj dom i svoje priče sa nama", rekao jue Markus.

Kaže da im se Crna Gora je posebno uvukla u srce jer su veliki ljubitelji planine i divljine.

"Čak i na obali vi vidite ogromne planinske vrhove i zbilja djeluje sve veličanstveno. Obišli smo toliko mjesta, ali planine kao što smo vidjeli na Durmitoru, posebno vrh Prutaš, ne mogu se naći nigdje osim ovdje".

Njegova supruga Kim objašnjava da je život u Londonu prilično brz, a da je u Crnoj Gori prisiljena da uspori.

"Čak i sporije pričam, u Londonu imate malo vremena da kažete sve što mislite, ali ovdje sam naučila da uživam u trenutku i da slušam. Mislim da se i djeca uče sporijem životu, da pažljivo posmatraju šta obilazimo. MI želimo da doživljavaju svjesno i budno svijet koji ih okružuje".

Budući da su oboje novinari koji svoje tekstove mogu pisati gdje god da se nalaze, te da dijele strast prema putovanjima, ideja da svijet obilaze u kućici na točkovima, plašila ih je isključivo zbog obrazovanja njihove djece.

"Najizazovnije za nas jeste obrazovanje naše djece tokom putovanja. U Velikoj Britaniji obrazovanje počinje sa četiri godine, ali možete da uzmete vaše dijete iz škole i učite sa njim. Nama je važno bilo da naš sin uči i tokom ovog puta. Tako da, osim što sam mama, ja moram biti i autoritet, i učiteljica, i neko sa kim on želi da se igra, i teško mi je da se nosim sa toliko uloga. Zato se trudim da razumijem njegove potrebe i želje, a kada živite u malom prostoru, ukoliko ste nekada tužni, to svi osjete, posebno djeca. Zato želimo da učenje bude zabavno i njima i nama, a to ne znači da sjedimo i čitamo knjige, već da posmatraju i istražuju ono što ih okružuje".

Do kraja septembra ova četvoročlana porodica nastaviće da upoznaje ljepote Crne Gore uz veliku pomoć NTO. Kim i Markus otkrivaju da će se u novembru opet vratiti našim krajevima, a ne isključuju ni mogućnost da kada završe svoje putovanje, ovdje pronađu i svoj dom.

Bonus video: