Krapović: Abazović okončao pregovore, molim da se ne prekidaju

Da li predstavnici "stare većine" zaista ulažu napor da se dogovore ili gledamo još jednu predstavu i trku za procentima? Učesnici debate u emisiji "Načisto" na TV Vijesti bili su Slaven Radunović - DF, Dragan Krapović - Demokrate i Miloš Konatar - URA

98420 pregleda 80 komentar(a)
Detalj iz emisije, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz emisije, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 15.09.2022. 23:01h
Završeno
21:57h

Krapović je zamolio da se pregovori ne prekidaju, ne okončavaju.

"Apelujem da se odustane od tog pristupa i da sjutra svi budemo za stolom. Ključno je da Lekiću damo 41 potpis da bi mogao da se legitimiše kao mandatar. U tom trenutku Đukanović i DPS su satjerani u ćošak i smanjen im je manevarski prostor. Ukoliko nema tih potpisa, mi ćemo morati da pitamo zašto ih nema, zašto se daje vještačko disanje DPS-u i dodatni manevarski prostor. Jedino što iz svega toga mogu da zaključim je da se ovdje želi vladati do izbora kroz tehničku vladu i da  sva priča i filozofija o odbrani nacionalnih interesa staje u rečenicu ne dam fortelju ,nego hoću da je zloupotrebljavam do izbora, po cijenu da dio Vlade iz opozcije koji je u koaliciji sa DPS zloupotrebljava fotelje u korist DPS. želimo dijalog, dogovor, molim i apelujem da se okrenemo građanima i okanemo ucjena, ultimatuma i sitnih trikova koji degutantno izgledaju građanima. Dijalog, otvoren,jasan, prinicpijelan, kompromis i dogovor oko formiranja Vlade i većine u skladu sa izbornom voljom", rekao je Krapović.

21:53h

Konatar je rekao da vjeruje da mogu postići dogovor i izvinio se građanima jer "testiraju njihovo strpljenje".

On je kazao da su možda izbor najpošteniji i najbolji način da se ovo razriješi.

"Moj apel je kolegama u Parlamentu, konkretno kolegama iz Demokratske Crne Gore da 20. septembra glasaju za članove Sudskog savjeta, da odblokiramo taj dio", rekao je Konatar.

21:47h

Radunović je rekao da ne smiju da gube nadu i da će se potruditi da ispoštuju izborni rezultat od 2020. godine.

"Kolege iz URE i SNP imaju nezasluženo veliki broj ministarskih mjesta koje su zaslužili nakon podrške DPS i teško se odriču tih mjesta jer mogu da ostanu na tim pozicijama nekoliko mjeseci. Imaju mogućnost da uđu u organizaciju izborne kampanje sa ovolikim brojem ministara i da stvaraju sliku da su mnogo važniji, snažniji nego što jesu računajući da će lokalne i republičke izbore proći bolje nego što bi inače prošli. Mislim da je to kratkovid pristup, moraćemo na dugi rok da sarađuejmo dok se potpuno ne razmontira DPS, dok DPS ne bude više nikakva realna prijetnja crnogorskom društvu", rekao je Radunović.

21:44h

Krapović je rekao da je predsjednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović "maloprije okončao pregovore".

"Ne vidim potrebu da naš pregovarački tim više ide tamo", rekao je Abazović večeras na pres konferenciji i kazao da se dogovor može sada odvijati bilateralno.

21:39h

Krapović je rekao da pravosuđe mogu da deblokiraju dijalogom na institucionalnim mjestima.

21:26h

Krapović je rekao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne može raspisati izbore dok je Skupština funkcionalna.

"Nema pravo da raspiše izbore, da raspusti Skupštinu. Skupštinu ima pravo da raspusti Vlada. Može da uputi predlog", rekao je Krapović.

Na pitanje voditelja emisije Petra Komnenića šta se dešava ako "Skupština kaže nećemo da skratimo mandat", Krapović je rekao "ništa".

Radunović je kazao da je uobičajeno u demokratskom svijetu da se u takvim situacijama poseže za koncentracionom vladom.

"Neko je zvoe vlada nacionalnog spasa. Ima drugi izlaz, to je da neograničeno tehnička vlada ostane, a nećemo je pustiti", rekao je Radunović.

Na pitanje Komnenića da li Radunović tvrdi da Đukanović ne može raspisati izbore dan nakon što konstatuje da mu niko nije došao sa 41 potpisom.

"Shodno zakonskim normama ne može", kazao je Radunović.

Krapović je rekao da imaju mogućnost da suze manevarski prostor i da politički i pravno Đukanovića i DPS satjeraju u ćošak.

"Mi smo od početka tražili da se ta mogućnost ove većine iskoristi time što ćemo Lekiću (Miodrag Lekić - predsjednik Demosa) dati 41 potpis kojim će se on legitimisati kao mandatar i sa podrškom u Parlamentu", rekao je Krapović.

21:21h

Voditelj emisije Petar Komnenić je pitao zar ne misle da je logičan zaključak nakon svega da su vanredni izbori jedino rješenje?

21:19h

Radunović je pitao Konatara zar je moguće da "jednu tako malu stranku kao što je vaša" ne zadovoljavaju ministar unutrašnjih poslova, ministar odbrane, eventualno direktor policije i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

21:04h

Krapović je rekao da na svaki njihov ustupak odgovara ucjenom zato što se žele izbori sa ovom Vladom na mjestu i da se zloupotrebljava institucionalna prednost do izbora.

"Da nema Ustavnog suda, da se ne mogu održati izbori, da zemlja pada u sve dublju krizu, da u toj krizi ova Vlada tehnička sve duže traje i priprema izbore. Sa 13 ministara koje je DPS izabrao", rekao je Krapović.

20:51h

Radunović je rekao da osnovni problem koji imaju u pregovorima je neiksrenost.

On je rekao da ne bi rekao da li je dogovor moguć.

Kazao je da su određeni krugovi, diplomatski kor, ambasadori iz zemalja EU, imali ideju da se ovo riješi tako što bi žene preuzele Vladu, da se pod sjenkom "ženske vlade" DPS uvuče u neku koncentracionu vladu.

Rekao je da to nije ideja Demokrata, već da su je one samo iznijele javno.

Krapović je rekao da to nije istina.

On je kazao da im je to rekao slovenački ambasador.

"To je ideja kojom je DF-u trebalo da se baci vrući krompir, pominjanjem gospođa koje su bliske DF, kako bi nam neko sa strane kadrirao plus kako bi se na bočni način koleginica iz DPS vratila na vlast", rekao je Radunović.

20:30h

Konatar je rekao da Abazović treba da nastavi da bude premijer jer je započeo najveću borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koju je započeo jedan premijer.

"Dritan Abazović je stavio svoju glavu na panj. Pokrenuo je neka pitanja, imenom i prezimenom pomenuo ljude i kompanije, otvorio pitanje oko šverca cigareta i svega ostalog što jedan zvaničnik nije sa pozicije vlasti uradio u istoriji crnogorskog parlamentarizma", rekao je Konatar.

On je rekao da je sav proces bio da se onemogući da Abazović bude premijer naredne Vlade, prvo od DPS, a onda od Demokratske Crne Gore, Marka Milačića i Gorana Danilovića. 

Konatar je rekao da se nada da će se dogovoriti, ali da je bolje da nema trulih kompromisa u koje niko ne vjeruje.

On je kazao da insistiraju da ministri koji obavljaju funkcije u ovoj Vladi nastave i u 44. Vladi.

"To je polovina resora", poručio je Konatar.

Voditelj emisije Petar Komnenić: 10

"Tako je", rekao je Konatar.

20:19h

Krapović je kazao da su oni smatrali da shodno Sporazumu - izbornom rezultatu, Demokratskoj Crnoj Gori pripadaju jedna od dvije čelne funkcije u vlasti - mjesto premijera odnosno mandatara ili predsjednika Skupštine.

Krapović je rekao da su Demokrate tražile šest ministarstava, da nisu tražili bezbjednosni sektor zato što je "ispostavljen ultimatum URE".

20:14h

Radunović je rekao da bi kolege iz URE i SNP koji su dali potpis na Sporazum morali da razmisle.

Radunović je kazao da su URA i SNP najveći prekršioci Sporazuma.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić rekao je 10. septembra novinarima nakon sastanka stare parlamentarne većine da je 41 poslanik potpisao Sporazum i obavezao se da će biti eliminisan povratak DPS (Demokratska partija socijalista) na vlast i da će biti nastavljena demontaža sistema.

20:07h

Konatar je kazao da je situacija teška i komplikovana ali da se ne može složiti da bilo ko "zamajava javnost".

"Saglasan sam da moramo biti konkretni i što prije izaći pred građane Crne Gore. Ako imamo dogovor da ga imamo i da radimo u skladu sa njim, ako nemamo da onda moramo ići u pripremu vanrednih izbora", rekao je Konatar.

On je rekao da nije saglasan da ono mogu ponijeti epitet krivca.

"Sve što se dešava, isključujem kolege iz Demokratskog fronta (DF) dešava se iz razloga da Dritan Abazović ne bude premijer Crne Gore i da sa te pozicije aktivno vodi borbu protiv kriminala i korupcije", rekao je Konatar.

On je kazao da postoji šansa da se dogovore.

Izmjena: 20:11h

Bonus video: