U Gusinju se već devet godina nalazi spomenik saradniku fašističkog okupatora, država i dalje nije u stanju da ga ukloni

Istoričar Tadija Bošković podsjeća da se Čelićevo ime, pored ostalih, pominje u knjizi Predraga Šćepanovića "Zločini nad pravoslavnim stanovništvom u gornjem Polimlju od 1941. do 1945,u kojoj je označen kao komandir čete dobrovoljačke vojske - vulentara

36486 pregleda 58 komentar(a)
Sporni spomenik, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Sporni spomenik, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Na putu do prirodnih atrakcija Oka skakavice, Grlje i Rapojane u gusinjskom Vusanju već devet i po godina nalazi se nezakonito podignut spomenik posvećen Jusufu Čeliću, saradniku fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Država za sve to vrijeme nije bila u stanju da ovaj spomenik ukloni, a Televizija Vijesti je iz Tužilaštva dobila potvrdu da je krivična prijava protiv Arifa Čeljaja, finansijera izgradnje, odbačena zbog zastarjelosti.

U Vusanju, na granici sa Albanijom, žive dominantno Albanci i za mnoge od njih Jusuf Čelić je heroj, iako je za zvaničnu istoriju Crne Gore saradnik fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Istoričar Tadija Bošković podsjeća da se Čelićevo ime, pored ostalih, pominje u knjizi Predraga Šćepanovića "Zločini nad pravoslavnim stanovništvom u gornjem Polimlju od 1941. do 1945,u kojoj je označen kao komandir čete dobrovoljačke vojske - vulentara.

"Vulentari su muslimanska milicija, odnosno Albanci koji su živjeli na prostoru Plava i Gusinja i na prostoru Albanije, paravojska koju je formirao Salja, ona je preuzela Plav i Gusinje nakon kapitualcije Jugoslavnije", kaže Bošković.

Iz Ministarstva kulture u odgovoru na pitanja TV Vijesti podsjećaju da je još u julu 2013. inspektor za kulturnu baštinu organima tadašnje opštine Plav, naložio da uklone spomenik.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva potvrđuju da je krivična prijava protiv Arifa Ćeljaja odbačena zbog zastarjelosti. Ipak, advokat Miladin Joksimović stiče da je Tužilaštvo moralo da reaguje po službenoj dužnosti.

Opširnije u video prilogu...

Bonus video: