I pored obećanja o prečišćavanju: Na lokalne izbore ide se sa starim biračkim spiskom

U većini opština, odnosno u njih devet, povećao se broj birača, najviše u Podgorici, za blizu 3.000, a zatim u Budvi za 630

26071 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

I pored brojnih obećanja nove vlasti nakon 30. avgusta da će prečistiti birački spisak, na naredne lokalne izbore 23. avgusta ide se sa starim biračkim spiskom.

To potvrđuje i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak koja kaže da je politička nestabilnost zakočila reformu izbornog zakonodavstva.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na lokalnim izborima pravo glasa imaće oko 350.000 birača a u većini opština broj birača se povećao, najviše u Podgorici i Budvi, dok ih je manje u Pljevljima, Bijelom Polju i Kolašinu.

Za nešto više od mjesec građani Podgorice i još 13 opština trebalo bi da izađu na birališta.

Po podacima MUP, ukupno će pravo glasa moći da iskoristi blizu 350.000 birača, gotovo 3.700 više, u odnosu na posljednje parlamentarne izbore 2020., u ovim gradovima.

U većini opština, odnosno u njih devet, povećao se broj birača, najviše u Podgorici, za blizu 3.000, a zatim u Budvi za 630.

I u novoformiranoj opštini Zeta, prema podacima MUP, u avgustu ove godine ima 211 više upisanih birača, u odnosu na dvije godine ranije, a broj upisanih u birački spisak veći je još u Baru, Tivtu, Danilovgradu, Šavniku, Plavu i Rožajama.

Broj birača smanjio se u Bijelom Polju, Pljevljima, Kolašinu, Plužinama i na Žabljaku.

Najviši pad je u Pljevljima – gdje je oko 700 manje upisanih, Bijelom Polju 330, Kolašinu oko 200 manje upisanih birača.

Potpredsjednica Skupštine i članica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Branka Bošnjak priznaje da je politička nestabilnost usporila rad na obećanom prečišćavanju biračkog spiska pa će se na nove izbore po starom.

U MUP kažu da je Savjet za kontrolu biračkog spiska, formiran početkom prošle godine, razmatrao Nacrt zakona o registrima prebivališta i boravišta, konsultovao civilni sektor, te taj akt dostavio skupštinskom Odboru za izbornu reformu.

Navode da je ažuriran i registar stranaca, te da provjeravaju Centralni registar stanovništva.

Bošnjak ističe kako je važno imati preciznu evidenciju o tome ko iz dijaspore ima biračko pravo u Crnoj Gori, a smatra da ima zloupotreba kada su u pitanju unutrašnje migracije.

Pa iako teku izborne radnje za predstojeće lokalne izbore, Bošnjak za kraj otvara još jedno pitanje, u kontekstu činjenice da Ustavni sud ostaje bez kvoruma.

"Pitanje je koliko će biti regularni i da li će uopšte moći ovi izbori da se održe", kazala je Bošnjak.

A ako se održe, to će biti 23. oktobra.

Bonus video: