Novaković Đurović: Još uvijek nemamo puno razloga za slavlje, mora se raditi na podizanju ekološke svijesti

"Važno je da se država odredila i pokazala da razumije važnost činjenice da smo mi Ustavom definisani kao ekološka država. To nije standard koji smo mi još dostigli ali isto tako nije nedostižan, potrebno je vrijeme, odlučnost institucija ali i cjelokupne javnosti", rekla je Novaković Đurović

17148 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 20.09.2022. 09:52h

Crna Gora danas obilježava 31 godinu od kada je Skupština usvojila Deklaraciju i proglasila je prvom ekološkom državom na svijetu, ali činjenica je da još uvijek nemamo puno razloga za slavlje, kazala je u Bojama jutra ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Ove godine se prvi put 20. septembar obilježava i kao državni praznik Dan ekološke države.

"Važno je da se država odredila i pokazala da razumije važnost činjenice da smo mi Ustavom definisani kao ekološka država. To nije standard koji smo mi još dostigli ali isto tako nije nedostižan, potrebno je vrijeme, odlučnost institucija ali i cjelokupne javnosti", rekla je Novaković Đurović.

Ističe da se mora dosta raditi na podizanju ekološke svijesti.

"Optimista sam, od činjenice da smo Ustavom definisana ekološka država možemo napraviti najljepši brend. Ove godine se obilježava i 70 godina Nacionalnih parkova, što je jedan vrlo važan datum, ali samo proglašavanje zaštite i činjenica da nešto postoji na papiru nije dovoljno, suština je kako vi upravljate njima", rekla je Novakovič Đurović.

Dan ekološke države obilježiće akcijama čišćenja, radionicama i edukacijama.

"Naša želja je da ekološke dane obilježavamo akcijama, a ne proslavama".

Novaković Đurović je najavila da će se do kraja formirati nova radna grupa koja se bavi poglavljem 27 koje se tiče zaštite životne sredine, a da će broj članova biti manji nego do sada.

Kada je riječ o remedijaciji korita Tare Novaković Đurović je kazala da je plan odobrila Agencija za zaštitu životne sredine i da investitor realizuje aktivnosti.

Nezadovoljna radom građevinske inspekcije

Govoreći o nelegalnoj eksploataciji šljunka Novaković Đurović poručuje da je Vlada otvorila ovu temu s namjerom da je riješi.

"Moratorijum je prvi put uveden 2017. godine, a mi pet godina pričamo na istu temu. U procesu smo bolje koordinacije među institucijama, ovo je u nadležnosti više resora i insitucija i podrazumijeva zajednički napor", kazala je ministarka i dodala da su aktivnosti njenog resora u domenu urbanističko građevinske inspekcije.

"U prethodnom periodu je bilo puno inspekcijskih nadzora asfaltnih baza i postrojenja, neka su uklonjena, a donesene su zabrane".

Novaković Đurović je kazala i da nije zadovoljna radom građevinske inspekcije, ali da je nova sistematizacija stupila na snagu te da će se popuniti radna mjesta inspektora koja do sada nisu bila popunjena.

Zakon o planiranju prostora radiće struka

Rješenje o radnoj grupi koja će se baviti izradom zakona o planiranju prostora trebalo bi danas da bude objavljenja na portalu Vlade,

"Jako sam zadovoljna sastavom radne grupe, to su predstavnici institucija i u velikoj mjeri smo uključili predstavnike Inžinjerske komore, profesore sa fakulteta... Vjerujem da će raditi efikasno. Moguće je da do kraja godine izađemo sa rješenjem, ali prije će to biti u prvom kvartalu", rekla je Novaković Đurović.

Dodala je da je moguće da će biti nekoliko zakonskih rješenja.

Ministarstvo je uputilo zahtjev za povećanje sredstava namijenjenih za rušenje nelegalno sagrađenih objekata, koja međutim nije dobilo.

Novac će potražiti u tekućim rezervama.

"Ove godine je izdato oko 50 rešenja. Urbanističko građevinska inspekcija je napravila neku vrstu prioriteta, pa će koristiti sredstva koja imamo i izvršiti rešenja".

Nema potpisa dok ne bude jasan reljef Vlade

Komentarišući aktuelnu političku situaciju i izbor mandatara Novaković Đurović je poručila da je URA vrlo jasno ušla u razgovore držeći se principa koji je na samom početku uspostavljen, a to je da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

"Mi smo juče bili otvoreni da postignemo konačni dogovor, sastav i program vlade. Podrška je iz tog raloga na neki način uslovna. Neće biti potpisa dok nam ne bude potpuno jasan reljef te Vlade i njena programska orjentacija, iako se ona donekle jasna i može se definisati iz samog sporazuma", rekla je politička direktorica URE.

Bonus video: