U ponedjeljak počinje vakcinacija HPV vakcinom: Pozivaće roditelje devetogodišnjih djevojčica

Ovo je vakcina protiv teških bolesti kakva su maligna oboljenja, to je dodatni argument, kazao je epidemiolog Milko Joksimović. Dr Račić navodi da je moguća vakcinacija i u kasnijem dobu, ali da njena djelotvornost opada

13554 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vakcinacija djevojčica uzrasta devet godina protiv humanog papiloma virusa (HPV) počinje 26. septembra.

HPV jedan je od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, koji je trenutno jedan od pet vodećih kada su u pitanju maligne bolesti žena u Crnoj Gori.

Trenutno je na raspolaganju 1.750 vakcina, što je dovoljno za 44 odsto populacije koja bi trebalo da je primi. U Crnoj Gori je oko 4.000 djevojčica uzrasta devet godina.

Dr Slađana Račić, pedijatar u Domu zdravlja i koordinator za Podgoricu kazala je u Bojama jutra da je ova ustanova spremna za početak, te da će se vakcinacija obavljati po ustaljenom načinu.

Ona je objasnila da će timovi izabranih pedijatara pozivati roditelje čije su djevojčice u četvrtom razredu, za kada je planiran i redovni sistematski pregled.

"Tokom sistematskog pregleda obavljaće se i vakcinacija. Posebna priprema nije potrebna, a bilo bi poželjno da djeca doručkuju i pojedu laganiji obrok neporesno pred vakcinaciju", navela je Račić.

Vakcina će se davati u dvije doze, u razmaku od šest mjeseci.

Epidemiolog dr Milko Joksimović istakao je da je cilj da se HPV vakcina posmatra kao jedna od rutinskih koje djeca primaju decenijama.

"Rađene su brojne edukacije, radili smo dosta toga na tehničkoj prirpemi. Ovo je vakcina protiv teških bolesti kakva su maligna oboljenja, to je dodatni argument. Naša ideja je da vakcinu daju oni u koje roditelji imaju najviše povjerenja, a to su izabrani pedijatri".

HPV vakcina, objašnjava Joksimović, ima za cilj da spriječi samu infekciju virusom, a sprečavanjem same infekcije sprečava se sve ono što dugotrajna infekcija može da izazove.

Račić i Joksimović dodaju da je vakcinacija HPV moguća i u kasnijem dobu, ali da djelotvornost vakcine opada nakon 14. godine.

Račić navodi da će zavisno od finansijske mogućnosti države možda biti sprovođene kampanje sustizanja koje će podrazumiejvati vakcinaciju svih onih koji nisu u primarnom procesu mogli da se vakcinišu.

U Hrvatskoj se vakcinacija obavlja kod žena do 25 godina.

"To je uzrast kad smo već svi bili na neki način u malo većem kontaktu sa HPV. Efekat je sigurno mnogo manji nego kada se da u najranijem uzrastu i kada se mnogo bolje razvijaju antitijela koja štite organizam".

Joksimović je najavio da nas u narednim godinama čeka i proširenje vakcinacije na dječake.

"Jer HPV virus može izazvati maligne bolesti i kod njih. A vakcinacijom dječaka smanjujemo pritisak na djevojčice", zaključio je Joksimović.

Bonus video: