Sošić: I ova Vlada usvojila odluku kojom će budžetsku rezervu trošiti kao DPS vlade i Vlada Zdravka Krivokapića

Sošić posebno problematizuje što je Vlada rebalansom predvidjela povećanje budžetske rezerve za čak 18,2 miliona eura, pa će ona ove godine ukupno iznositi skoro 86 miliona

15713 pregleda 8 komentar(a)
Sošić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sošić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu predložila je nedavno rebalans budžeta kojim se rashodi uvećavaju za 192 miliona eura, o čemu će se Skupština izjasniti naredne sedmice.

Pored troškova za povećane plate, penzije i naknade, Vlada traži dodatnih pet i po miliona eura za struju, gorivo, službena putovanja, telefone i reprezentaciju kao i još čak 18 miliona za budžetsku rezervu.

Marko Šošić iz Instituta alternativa, koji se godinama bavi analizom budžeta, kaže da ovo nije ništa novo te da i ova Vlada nastavlja stopama prethodnih.

Sošić upozorava da tekući budžet, odnosno onaj dio budžeta koji predstavlja čistu potrošnju, raste iz godine u godinu.

"Na nivou od nekih četiri do pet odsto, što nije mala cifra ako imamo u vidu da se radi o preko miljardu eura. Tako da, iz godine u godinu, razne Vlade ne uspijevaju da nađu prostor za uštedu, u nekim dosta problematičnim budžetskim linijama. Sve one sa predznakom "ostalo", "ostali materijali", "ostale usluge", "ugovori o djelu", reprezentacija, službena putovanja", istakao je Sošić.

Ako je možda i opravdan rast za gorivu i struju, postavlja se pitanje, zašto toliko dodatnog novca treba za službena putovanja, telefone i reprezentaciju.

"Simbolički mislim da je važno i ne predstavlja dobar odnos prema javnim finansijama. Čini mi se da se dosta priče o štednji svelo na deklarativne pozive i na predstavu za građane, a malo toga se uradilo da se suštinski analiziraju te budžetske linije", rekao je Sošić.

Sošić posebno problematizuje što je Vlada rebalansom predvidjela povećanje budžetske rezerve za čak 18,2 miliona eura, pa će ona ove godine ukupno iznositi skoro 86 miliona.

"Posebno sam iznenađen da je i ova Vlada i to nakon što je izgubila povjerenje u parlamentu, usvojila odluku, kojom će sebi stvoriti dodatan prostor za trošenje budžetske rezreve, na isti onaj način, kako smo to kritikovali i kod vlade DPS i kod vlade Zdravka Krivokapića, tako što će uži kabinet, bez obnovljenih kriterijuma, bez ažuriranih pravilnika, imati slobodu da daje onima kojima misli da to treba, u susret lokalnim izborima", rekao je Sošić.

Ako rebalans bude usvojen na sjednici koja je zakazana za 28. septembar, javna uprava će za gorivo ove godine potrošiti 13, 5 miliona eura, za struju preko devet milona, službena putovanja blizu pet ipo po miliona, koliko i za telefonske račune, a za reprezentaciju 605 hiljada eura.

Bonus video: