Radunović: Ukoliko se predsjednik Crne Gore otme kontroli, Skupština je dužna da ga smijeni

Određeni pravnici ne spore mogućnost pokretanja procedure razrješenja Đukanovića, ali je za to potrebno i pozitivno mišljenje Ustavnog suda, koji je trenutno bez kvoruma

35081 pregleda 75 komentar(a)
Radunović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Radunović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore odlučivaće sjutra o tome da li će i kada biti održana vanredna sjednica na kojoj će se glasati o predlogu predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata parlamentu, što bi značilo vanredne izbore.

Ako taj predlog ne dobije zeleno svjetlo, što je izvjesno jer je stara većina od 41 poslanika rekla da će biti protiv, po mišljenjima pravnika, Đukanović može krenuti u novi krug konsultacija i nekome dati mandat za sastav Vlade, a u suprotnom, aktuelna Vlada Dritana Abazovića nastavlja svoj mandat.

Povezani članci

21. Septembar 2022.

Improvizacije na ivici kršenja Ustava

U Demokratskof frontu (DF) traže nove konsultacije a ako do toga ne dođe, prijete pokretanjem procedure za razrješenje Đukanovića.

Đukanović je, nakon što nikome nije povjerio mandat za sastav nove vlade, zatražio da se Skupština sazove za 30. septembar u podne.

Poslanici većine od 30. avgusta 2020. sinoć su jasno poručili da će odbiti skraćenje mandata Skupštine. Pitanje je šta onda slijedi?

U DF, pozivajući se na član 95 Ustava, koji definiše da predsjednik predlaže Skupštini mandatara za sastav vlade nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini, poručuju da su stvari jednostavne...

"On je, prenebregavajući ono što piše u članu 95 Ustava, pozvao samo dio predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini. Pošto to nije urađeno kako treba, jedan od najlakših izlaza je da g Đukanović ponovi proces, da u skladu sa Ustavom sazove konsultacije, i stvar će biti riješena. Da stvar bude smješnija i čudnija, čak nije pozvao ni gospodina Lekića, za kojeg zna da je kandidat za mandatara", rekao je Slaven Radunović, poslanik DF.

Na pitanje šta će biti ako se ne izglasa skraćenje mandata, lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sinoć je odgovorio: "Šta će biti? Pitajte ove koji su ponijeli ovoliki teret odgovornosti, pitajte ove koji nas drže u ovakvom stanju svih ovih mjeseci, pitajte prvo ove koji su prekrojili 30. avgust, pa vratili DPS na vlast".

U Demokratskoj partiji socijalista (DPSS) nijesu krili da to može otvoriti nova političko-pravna pitanja.

"Možemo se naći u jednoj neobičnoj situaciji da imamo Vladu koja je pala, mandatara nemamo, većine za skraćenje mandata nemamo, u Crnoj Gori smo očito efikasni da se nalazimo u situacijama koje su nevjerovatne", kazao je Miloš Nikolić, poslanik DPS.

Za pravnike koje je Televizija Vijesti konsultovala nijesu nevjerovatne, ali nijesu željeli pred kamere.

Kažu da se može ići u novi krug konsultacija i nekome povjeriti mandat, nakon čega bi počeo da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Ako ne bi bila formirana, onda bi se automatski raspustila Skupština, nakon čega slijedi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Druga opcija je da Đukanović, ni nakon što većina odbije skraćenja mandata Skupštini, nikome ne dodijeli mandat za sastav nove vlade, i da aktuelna, Dritana Abazovića, nastavi da funkcioniše, moguće i do kraja svog mandata.

Radunović kaže da to nije realno...

"Mislim da je Đukanović suviše iskusan političar da bi ulazio u takve neke situacije koje su neodbranjive i sa pravnog, ali i sa javnog aspekta. Ukoliko se otme kontroli predsjednik Crne Gore, Skupština je dužna da postupi u skladu sa Ustavom i da ga smijeni sa mjesta predsjednika Crne Gore za šta postoji i uslov i većina", rekao je Radunović.

Određeni pravnici ne spore mogućnost pokretanja procedure razrješenja Đukanovića, ali je za to potrebno i pozitivno mišljenje Ustavnog suda, koji je trenutno bez kvoruma.

Bonus video: