Božović: Zakonita odluka da Jovanović radi kao tužiteljka kad joj istekne mandat; Milović: Opasan presedan

Milović ističe da odluka mora biti poništena, a Božović poručuje da ona ostaje na snazi

10697 pregleda 4 komentar(a)
Jovanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jovanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Uz pozitivno mišljenje Ministarstva pravde, Tužilački savjet je na prošlonedjeljnoj sjednici odlučio da Maja Jovanović, nakon što joj istekne mandat vršiteljke dužnosti VDT-a - može nastaviti da u toj instituciji radi kao državna tužiteljka, iako je u Vrhovno došla iz Višeg državnog tužilaštva.

Smatrajući tu odluku nezakonitom, članica Tužilačkog savjeta Đurđina Ivanović podnijela je ostavku na funkciju zamjenice predsjednika tog tijela.

Član Tužilačkog savjeta ispred resornog ministarstva Bojan Božović tvrdi da je odluka potpuno zakonita.

Bivši sekretar Ministarstva pravde, koji je ispred tog resora bio član Tužilačkog savjeta, Andrej Milović pak tvrdi da je riječ o opasnom presedanu kojim se izjednačava status v.d-a, kojeg bira Tužilački savjet, sa punim mandatom VDT-a, kog bira Skupština, što Božović demantuje.

Božović ipak priznaje da je riječ o graničnom slučaju jer, kako pojašnjava, ne postoji norma koja decidno popisuje mogućnost nastavka angažmana u Vrhovnom tužilaštvu nakon isteka v.d. stanja, ali ističe da bi drugačiji pristup predstavljao visok stepen nesigurnosti za svakoga ko bi potencijalno bio v.d. VDT-a.

Milović, s druge strane, tvrdi da ovakva odluka predstavlja prečicu do boljeg posla.

I dok Milović ističe da ova odluka mora biti poništena, Božović poručuje da ona ostaje na snazi.

Bonus video: