Perović: Svi imaju beskrajna tumačenja Ustava kojima bi sebi obezbijedili pozicije

"Ustav nije predvidio da Crnom Gorom vladaju neodgovorne političke klase, jer da su odgovorne onda bi se i Ustav mnogo jednostavnije tumačio"

8219 pregleda 4 komentar(a)

Ono što ovih dana gledamo je beskrajno tumačenje Ustava sa različitih strana. Svi imaju svoje verzije i svi koriste ta tumačenja kako bi sebi obezbijedili pozicije, moć i funkcije, rekla je u Bojama jutra novinarka Monitora Milena Perović.

Komentarišući pokretanje inicijative za proceduru za razrješenje predsjednika države Mila Đukanovića, Perović ističe da je poražavajuće za društvo da se Ustavni sud (US) pominje u trenutku kada je on prepreka za političlke bitke.

"Bilo je izvjesno i jasno da će se doći u ovu situaciju. US nije samo instanca koja će razriješiti i utvrditi da li se Đukanović ogriješio o Ustav i eventualno omogućiti političke borbe, nego instanca koja se tiče naših ustavnih prava, jedan od najviših institucija u zemlji i io tome je trebalo misliti ranije", navodi Perović.

Kako kaže, Ustav nije predvidio da Crnom Gorom vladaju neodgovorne političke klase, jer da su odgovorne onda bi se i Ustav mnogo jednostavnije tumačio.

"Bilo bi lakše, jednostavnije doći do nečega što je zajednički imenitelj i javni interes i danas ne bi bili u blokadi ni US ni institucije. Građani su ti koji trpe i gube, upozoravaju da nas čeka teška jesen i godina a mi se u Crnoj Gori bavimo time ko je prekršio Ustav i ko bi trebalo da vlada", rekla je Perović.

Zaključuje da je situacija izuzetno zamršena, te da se ulazi u sve dublju politički i institucionalnu krizu iz koje se, ocjenjuje, neće brzo izaći.

Bonus video: