Optužnica SDT-a protiv 11 osoba, osumnjičeni za učešće u tri budvanske korupcionaške afere

Među optuženima su, kako saznaje TV Vijesti, strina odbjeglog Svetozara Marović, Mirjana Marović, kao i tašta njegovog takođe odbjeglog sina Miloša Marovića, Dragica Popović. Istraga se vodila i protiv kćerke Svetozara Marovića, ali je protiv nje obustavljen postupak, s tim što je sada može krivično goniti Opština

40756 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Nakon sedam godina izviđanja, Specijalno tužilaštvo završilo je istragu u slučajevima "Trejdjunik", "Megapromet" i "Prijevor" i podiglo optužnicu protiv 11 osoba, među kojima se našla i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, strina odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Ona nije jedina koja je u rodbinskim odnosima sa Marovićima, a protiv koje je specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić podigla optužnicu.

Na spisku optuženih našla se i službenica Sekretarijata za investicije opštine Budva, Dragica Popović, tašta Miloša Marovića, koji je, baš kao i njegov otac, uspio da izbjegne robiju za budvanske afere tako što je pobjegao u Beograd gdje mu je kazna zastarjela.

Istraga se, zbog zloupotrebe službenog položaja na organizovan, način vodila i protiv ćerke Svetozara Marovića, Milene Marović – Bogdanović, koja je tada bila menadžerka Opštine Budva ali je, kako pouzdano saznaje TV Vijesti, Tužilaštvo prije nekoliko dana obavijestilo budvansku Opštinu, kao oštećenu, da je obustavljen postupak protiv nje i još dvije zaposlene u Opštini. Ipak, to ne mora da znači da se i ona neće naći pred sudom.

"Jer ne postoje dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su učinile to krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. U roku od 30 dana od dana kada vam je naredba dostavljena, možete preuzeti krivično gonjenje navedenih okrivljenih pred višim sudom u podgorici podizanjem optužnice", navodi se u dopisu upućenom Opštini Budva od strane SDT-a.

Istim dopisom, tužiteljka Čolan Deretić obavještava da je Specijalno tužilaštvo u odnosu na predmetni događaj, a zbog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja, podiglo optužnicu protiv nekadašnjeg direktora budvanskog "Vodovoda" Milenka Medigovića, nekadašnjeg sekretara za zaštitu imovine Novaka Klisića, ali i protiv bivšeg menadžera budvanske opštine Aleksandra Tičića.

Govoreći o slučaju "Trejdjunik", Tičić je ranije više puta javno saopštio da je Opštinu napustio pet mjeseci prije potpisivanja spornog aneksa ugovora 3 u slučaju "Trejdjunik". Prema dokazima tužilaštva, potpisivanjem i sprovođenjem tog aneksa, zaključenim između opštine i kompanije "Trejd-junik", lokalna uprava direktno je oštećena za više miliona eura.

Bonus video: