Prozvodnja peleta daleko veća od crnogorskih potreba, ali za građane Pljevalja nema dovoljnih količina

Pelet je za sada dobilo samo 285 građana Pljevalja, što nije ni trećina prijavljenih

12006 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je Vlada Crne Gore ograničila izvoz peleta mnogi građani ne uspijevaju da dođu do ovoj ogrijeva.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša rekao je u Bojama jutra da je problem sa peletom evidentiran od proljeća i da od tada pokušavaju da ga riješe.

"Vlada je pokušala prvo da razgovara sa proizvođačima, da se dogovorimo da se obezbijede određene količine za domaće tržište. Taj razgovor nije urodio plodom. Tokom drugog razgovora dogovoreno je da će od 15 do 20 odsto sopstvene proizvodnje realizovati na crnogorskom tržištu. To je bilo u julu, ali taj dogovor nisu svi ispoštovali", kazao je Mugoša.

Navodi da ukupna proizvodnja peleta iznosi 120.000 tona, a da su potrebe Crne Gore 20.000 tona.

"To znači da nešto manje od 20 odsto zadovoljava crnogorske potrebe. Osim peleta visoka je cijena i ogrevnog drveta. Skoro 100.000 građana se grije na drvo. Ako poskupi drvo, onda raste i cijena peleta, bilo je potrebno izbalansirati", navodi Mugoša.

Objašnjava da Vlada nije strogo zabranila izvoz, nego ga ograničila.

"Što znači da će svaki proizvođač morati da dobije dozvolu od Ministarstva poljoprivrede da bi izvezao robu".

U Opštini Pljevalja trenutno je oko 1.200 korisnika grijanja na pelet, a trenutno ni trećina njih nije dobila pelet.

Darko Gazdić iz opštine Pljevlja kazao je da je u ovoj opštini donijeta dugoročna mjera da se zbog zagađenja životne sredine pređe na grijanje na pelet.

"To je mjera koja je trajala od 2014. do 2019. godine. Vlada je pet godina finansirala tu mjeru, subvencije na nabavku peleta, nabavku peći. Od 2019. opština je nastavila tu mjeru svojim budžetom", navodi Gazdić.

Ističe da je pelet do sad dobilo 285 građana, što nije ni trećina prijavljenih.

"Krivaca ima na svim stranama. Opština je na vrijeme raspisala tender, odabrali smo ponuđača i u međuvremenu je došlo do poremećaja na tržištu i lokalni proizvođač nije bio spreman da po tim cijenama isporučuje pelet. Region je donio rigidne mjere, BiH i Srbija su uvele mjeru totalne zabane izvoza peleta, a odatle su ga nabavljali mnogi građani", rekao je Gazdić.

Bonus video: