vanredno zasjedanje

Zakazana sjednica: Poslanici u petak o predlogu Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini

Stara parlamentarna većina najavila je da će glasati protiv Đukanovićevog predloga i insistira da on da mandat za sastav nove Vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću.

24892 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović za petak u 12 sati zakazala je vanrednu sjednicu parlamenta, na kojoj će se glasati o predlogu predsjednika države Mila Đukanovića da se skrati mandat Skupštini i ide na vanredne izbore, saopšteno je iz parlamenta.

Stara parlamentarna većina najavila je da će glasati protiv Đukanovićevog predloga i insistira da on da mandat za sastav nove Vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Zbog odbijanja Đukanovića da to učini, stara većina pokrenula je postupak za njegovu smjenu, ali o tome mora da se izjasni Ustavni sud, koji je trenutno blokiran.

Iz kabineta Đurović su objasnili za TV Vijesti da sjednica parlamenta, na kojoj bi se i formalno mogao pokrenuti postupak smjene Đukanovića, još nije zakazana jer još nije prošlo 10 dana od podnošenja inicijative za smjenu, pa je to moguće 4. oktobra.

Istovremeno, na pitanje TV Vijesti kada će se nastaviti sjednica Skupštine od 2. septembra na kojoj treba da se glasa o smjeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović, a na početku koje je potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak dala pauzu na zahtjev DF-a - iz kabineta Đurović je rečeno da nastavak te sjednice još nije zakazan jer, po Poslovniku, Kolegijum predsjednice “planira rad zasijedanja”, a s obzirom da je sjednica prekinuta na zahtjev predstavnika DF-a kao predlagača, od njih se očekuje da traže njen nastavak.

Tvrde i da propisima nije precizirano vrijeme kada se mora završiti sjednica koja je zakazana u periodu održavanja vanrednih zasijedanja.