Tripković Marković: Preliminarni podaci pokazuju da je sezona bila bolja od prethodne

Tripković Marković naglasila da nas tek očekuju podaci koji uključuju špic sezone. Otvaranje novih avio linija doprinijelo većem broju gostiju

6539 pregleda 7 komentar(a)

U Crnoj Gori trenutno boravi 47.000 gostiju što je, zavisno od sedmice, između15 i 22 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

To je u Bojama jutra kazala direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković.

Kada je riječ o prihodima od turizma, Tripković Marković navodi da raspolažu podacima Centralne banke za prva dva kvartala.

"Ta cifra iznosi 237 miliona eura. To su duplo veće brojke u odnosu na prethodnu godinu, a tek nas očekuju podaci koji uključuju špic sezone. Pratimo i podatke o naplaćenim namjenskim prihodima koji su jako dobri, naplaćeno je dva miliona i 700 hiljada eura", navela je Tripković Marković.

Najviše ohrabruju preliminarni podaci Monstata zaključno sa julom.

"Za prvih sedam mjeseci Crna Gora je imala preko milion i 100 hiljada dolazaka i preko šest miliona i 100 hiljada noćenja, što je rast od 44 odsto u odnosu na 2021. godinu".

Taj izvještaj ne uključuje avgust, kada se najveći dio prometa odvijao.

Tripković Marković je kazala i da smo "solidno prošli jer u momentu kada treba da počne glavna sezona i predsezona na glavna tržišta nismo mogli da računamo".

"Glavni podaci pokazuju da smo premašili 2021. godinu. Možemo da kažemo da smo uspjeli da nadomjestimo tržišta".

Prema preliminarnim podacima, navodi Tripković Marković, tokom prvih sedam mjeseci najveći broj činili su gosti iz regiona, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Poljske.

"Imali smo i otvaranje novih tržišta, to je dobar pravac u kome treba da se krećemo, moramo biti fleksibilni. Ove godine smo imali liberalizovali vizni režim sa Saudijskom Arabijom i Egiptom, zbog čega je bio povećan broj gostiju. Otvaranje novih linija donijelo je nevjerovatno velik broj gostiju iz Praga, a ove godine je bio i bum turista iz Izraela", rekla je Tripković Marković.

Bonus video: