Skriningom u Crnoj Gori od 2015. otkriveno oko 155 karcinoma dojke

U svijetu se svakog oktobra promoviše borba protiv karcinoma dojke

2838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od 2015. godine kada se u Crnoj Gori vrši skrining program mamografijom je otkriveno oko 150 karcinoma dojke kod žena koje nisu imale nijedan simptom niti tegobu.

To je u Bojama jutra kazao dr Ivan Samardžić, nacionalni koordinator za skrining.

Ove godine je urađeno oko 2.000 mamografija, a pozvano je 2.800 žena koje se nalaze u ciljnoj grupi.

Skrining se za sad obavlja samo u Kliničkom centru Crne Gore, a kako kaže Samardžić, planira se nabavka još aparata i proširenje.

“U Domu zdravlja Podgorica postoji apart, ali tu se obrađuju žene koje nisu u ciljnoj populaciji obuhvaćene dijagnostikom. Za sada su obuhvaćene četiri opštine, a planiramo proširenje na cijelu teritoriju Crne Gore nabavkom dva mamografa I formiranjem dva centra od kojih će jedan biti na sjeveru, jedan na jugu”, rekao je Samardžić.

Poručio je da nijedna žena neće imati osjećaj diskriminisanosti.

U svijetu se svakog oktobra promoviše borba protiv karcinoma dojke.

Samardžić navodi da na godišnjem nivou evidentira 2,3 miliona novih slučajeva karcinoma dojke, i oko 700.000 smrtnih ishoda.

Skriningom su u Crnoj Gori od 2015. do 2020. otkrivena oko 133 karcinoma.

“I oko 20 u ove dvije godine. Sve je to kod žena koje nisu imale nikakve simptome, koje nisu očekivale da će imati bilo kakve promjene i u tome je suština i poenta skrining programa - da kod žena bez simptoma bude otkriven karcinom u ranoj fazi”, ističe Samardžić.

Navodi podatak da je karcinom dojke bolest koja ako se otkrije u ranoj fazi procenat izliječenja je od 90 odsto.

Dr Alma Crnovršanin Mucević iz Doma zdravlja Podgorica kazala je da se u Domu zdravlja Stari aerodrome nalazi mamogram na kome se svakog dana obavljaju pregledi, a četiri puta nedeljno radi ultrazvučna ambulanta.

“Na mjesečnom nivou imamo 150 mamografskih pregleda i između 300 i 350 UZ pregleda. Sudeći po posjećenosti, žene jesu odgovorne, uvijek se traži još termina. Zbog ograničenih kapaciteta uspijevamo da pružimo samo dodatne termine za pacijente po prioritetu, to su onkološki pacijenti i pacijenti kojima je zakazana operacija”, navela je Crnovršanin Mucević.

Dodaje da se ne čega dugo na mamogramski pregled, od dvije do tri sedmice od zakazivanja.

Kako kaže, žene se najviše javljaju u oktobru, što znači da kampanja daje rezultate.

“Svaka žena poslije 40. godine može da dobije uput za mamografiju, to je zlatni standard. Za mlađe žene UZ je u redu. Optimalna faza za pregled je od 5. do 11. dana ciklusa zbog hormonskog statusa”, objasnila je Crnovršanin Mucević.

Bonus video: