Prva kutija sa besplatnim higijenskim ulošcima postavljena u OŠ "21. maj"

Druga kutija biće postavljena u OŠ "Milorad Musa Burzan"

3513 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Prva kutija sa besplatnim higijenskim ulošcima postavljena je u OŠ "21. maj".

Ovom aktivnošću zvanično počinje projekat "Žene za žene", koji sprovodi Edukativni centar "Pčelica", a Đuldana Bero iz ove organizacije pominje da je cilj sačuvati dostojanstvo djevojčica, i omogućiti im da na diskretan način smanje nelagodu kada im je potreban higijenski uložak

"Već sedam godina radimo ovaj projekat, a jedno istraživanje koje smo radili pokazalo je da čak mladih djevojaka 70 odsto zaboravi uložak, a 30 odsto se stidi da potraži od drugarice, a 30 odsto ne razgovara sa majkama o mensturaciji, već informacije pronalazi na internetu, ili kod starije sestre, ističe Đuldana Bero, i dodaje da će druga kutija biti postavljena u OŠ "Milorad Musa Burzan".

Direktorica OŠ "21. maj", Leposava Furtula, navela je da im je zadovljstvo što, učešćem u ovom projektu, mogu podizati svijest o menstrualnoj higijeni.

"Ima puno djevojčica koje ne mogu sebi da priušte higijenski uložak, mi im možemo pomoći da na jedan disrektan način dođu do njega u školi. Naravno, ovo je značajno i za nastavni kadar. A u planu je organizovanje edukativnih radionica na temu menstrualnog siromaštva i raznih predrasuda koje su vezane za ovu temu. Svjesni smo da ima dosta porodica koje su u socijalnoj potrebi", rekla je Furtula.

Bonus video: