Dan nastavnika: 80 odsto prosvjetnih radnika u Crnoj Gori ponovo bi biralo taj poziv

Istraživanje koje je UNICEF sproveo 2020. godine, pokazalo je da nastavnici jesu opterećeni, jesu nezadovoljni platom i stausom u društvu

6662 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 05.10.2022. 12:14h

Sa ciljem da se istakne uloga nastavnika u obrazovanju i razvoju djece, UNESKO je 5. oktobar proglasio Svjetskim danom prosvjetnih radnika. Tim povodom, crnogorski Sindikat prosvjete organizovao je panelu diskusiju pod nazivom "Nastavnik - nosilac refrome".

A nosilac te reforme mora biti nastavnik.

I dok se od nastavnika očekuje da motiviše učenike, ali i da sam pronalazi nove načine da nastavu prilagodi talentima i potrebama svih đaka, u Sindikatu prosvjete smatraju da se posebna pažnja mora posvetiti pitanju – motivisanosti prosvjetnih radnika.

A ukoliko se od nastavnika očekuje da bude nosilac promjena i inovativnosti, u Zavodu za školstvo, ističu da institucije moraju čuti njihov glas.

Istraživanje koje je UNICEF sproveo 2020. godine, pokazalo je da nastavnici jesu opterećeni, jesu nezadovoljni platom i stausom u društvu, ali...

Posljednje pitanje u toj anketi bilo je kada biste mogli da birate da li biste ponovo radili ovaj posao, 80 odsto nastavnika je kazalo da bi.

Upravo ovi podaci, zaključuju prosvjetni radnici, daju nadu da će, bez obzira na brojne izazove i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju unutar učionice i van nje, nastavnici pronaći način da budu entuzijasti kojima znanje, trud i zalaganje učenika predstavlja najveću nagradu.

Bonus video: