Knežević: Prajdom se borimo za građanska prava i za one koji ne mogu da ih imaju

Uz poruku "Nema više ali", Knežević poručuje da, kada su u pitanju ljudska prava, nema mjesta kompromisu

8132 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Pod sloganom "Nema više ali", LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori prošetaće u subotu Podgoricom, na desetom Montenegro Prajdu. Ruta jubilarne Povorke ponosa biće duža nego ranije.

"Da počnemo sa Trga nezavisnosti, da idemo Ulicom slobode, jer poslije deset godina smo zaista osvojili i mi mnoge slobode, ići ćemo zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pa cijeli taj jedan krug Stanka Dragojevića, opet cjelokupnom Ulicom slobode, kroz Bokešku, Miljana Vukova", kazao je Miloš Knežević iz NVO Queer Montenegro.

Te ulice biće zatvorene a organizatori ne očekuju incidente. Iz policije najavljuju da će, radi bezbjednosti, od 10 do 19 sati snimati okupljanje.

"Ukoliko bude potrebno policija može u ovom periodu zatvoriti i druge ulice u centru Podgorice. Povodom navedenog okupljanja policija će preduzeti sve mjere bezbjednosti neophodne za bezbjedno odvijanje okupljanja", saopštili su iz Uprave policije.

"Toga dana šaljemo jasnu poruku da se tim prajdom borimo za građanska prava i za one koji ne mogu da ih imaju, da to negdje postaje, hajde da kažem, tradicija u Podgorici i da negdje je javnost toga svjesna", istakao je Knežević.

Deset godina nakon prvog Prajda u Crnoj Gori, usvojen je Zakon o registrovanom partnerstvu lica istog pola ali borba za prava ove zajednice i dalje je oslonjena na aktiviste i NVO sektor, uz minimalno učešće institucija, ocjenjuje Knežević.

"26 podzakonskih akata mi još uvijek čekamo da budu usaglašeni, kako bi taj zakon dobio punopravnu snagu, koju jedan zakon treba da ima. Imamo i incidente koji su se desili posljednjih par mjeseci, napadi na prostorije Drop in centra, ovdje u Podgorici, zatim napadi na LGBTIQ aktiviste i aktivistkinje", kazao je on.

Iz Vlade su najavili da će Prajdu prisustvovati i njihovi predstavnici, a to će biti ministri ljudskih i manjinskih prava, ekonomskog razvoja i ekologije, Fatmir Đeka, Goran Đurović i Ana Novaković – Đurović.

Uz poruku "Nema više ali", Knežević poručuje da, kada su u pitanju ljudska prava, nema mjesta kompromisu. S druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska sjutra veče organizuje moleban u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici u znak protesta protiv Parade.

Bonus video: