Rozov: Na polju sajber zaštite važni su politička volja i stručnjaci, morate da imate jake lidere

"Manje priče, više djela. To je recept za uspjeh svakog posla a naročito IT sektora", kazao je Rozov.

6030 pregleda 0 komentar(a)
Rozov, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Rozov, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Janek Rozov, šef IT strategije i razvoja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Estonije, pozdravlja namjeru Vlade Crne Gore da nakon serije sajber napada koji su paralisali Vladinu IT mrežu, osnuje instituciju za zaštitu svog sajber prostora.

Rozov, koji je ove nedelje bio gost na IT Spot konferenciji tokom ICT Nedelje u Podgorici, registruje međutim da smo u izgradnji digitalnog društva tek na početku.

U razgovoru za TV Vijesti ukazuje na to koliko su i na ovom i na polju sajber zaštite važni politička volja i stručnjaci.

"Potreban vam je tim koji će se baviti tim poslovima i naravno, mora da postoji politička volja koja će da podrži jedan takav tim jer bez toga ne možete da učinite ništa", istakao je Rozov.

Godinama u Crnoj Gori slušamo o digitalizaciji javne uprave i giljotini propisa. Spora administracija i preveliki broj propisa odvraćaju investitore od ulaganja, a građane tjeraju da najosnovnije potrebe završavaju obilazeći i po nekoliko šaltera u državnim institucijama. Rozov kaže da ni na tom polju neće biti promjena dok god ne bude političke volje, ali i ulaganja

"Morate da imate jake lidere na političkom nivou koji će da preuzmu odgovornost za razvijanje digitalnih servisa i inovacije. Naredni korak su naravno novčana sredstva. Morate da finansirate izgradnju infrastrukture. I posljednje, ne manje važno, su ljudi i njihova edukacija", rekao je Rozov.

Tokom boravka u Crnoj Gori, Rozov se sreo sa domaćim IT stručnjacima i predstavnima državne administracije.

Kaže da prepoznaje volju za promjenom ali i da onima koji su spremni na promjene unutar sistema konačno treba dati ovlašćenja da planove i realizuju.

"Mislim da imate ljude u Vladi koji su zainteresovani i privlači ih IT sektor ali morate im dati veća ovlašćenja da govore o tome i da imaju sredstva da implementiraju projekte jer kako sam čuo imate mnogo planova ali malo radite po tom pitanju. Manje priče, više djela. To je recept za uspjeh svakog posla a naročito IT sektora", kazao je Rozov.

On pozdravlja rješenja iz Zakona o strancima kojima je omogućeno izdavanje viza za digitalne nomade, ali upozorava na redosljed koraka, navodeći kako je prvo neophodno investirati u izgradnju osnovne IT infrastrukture.

Bonus video: