TV Vijesti: Ministarstvo očekuje da će Zakon o porijeklu imovine biti u primjeni do kraja godine

Ministar pravde Marko Kovač na sjednici Vlade u četvrtak istakao je da je Nacrt zakona koji podrazumijeva i oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, dobio pozitivno mišljenje eksperata Evropske komisije

9935 pregleda 7 komentar(a)
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Predlog zakona o porijeklu imovine Vlada će razmatrati do kraja ovog, a Skupština tokom sljedećeg mjeseca, pa u Ministarstvu pravde očekuju da će taj zakon biti u primjeni do kraja godine, saznaje Televizija Vijesti.

Ministar pravde Marko Kovač na sjednici Vlade u četvrtak istakao je da je Nacrt zakona koji podrazumijeva i oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, dobio pozitivno mišljenje eksperata Evropske komisije.

"Ključna zamjerka bila je u dijelu gdje se navodi da postupak trajnog oduzimaja imovinske koristi ide već u fazi izviđaja, što bi u postupcima dovelo tužilaštvo u disbalans i državi napravilo veliki problem u vidu sporova pred Evropskim sudom za ljudska prava. To će biti promijenjeno i prilagođeno kako bi svi imali jednak pravni lijek, potvrdili su izvori Televizije Vijesti u Ministarstvu pravde.

Zakon o porijeklu imovine će, kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, biti primjenjiv i na neke postupke u kojima je već donesena naredba o sprovođenju istrage.

Bonus video: