Djecu edukovati o ponašanju na internetu, roditelji da im ne otvaraju naloge suprotno politici društvene mreže

Kada je u pitanju internet nasilje osoba ne može da pobjegne kući, u siguran prostor jer se sve to dešava onlajn, a pogoršava ga osjećaj anonimnosti

7401 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Djeca na internetu su danas veoma ugrožena i prisutan je jedan od dva vida nasilja, verbalnog ili vizuelnog, rekla je u Bojama jutra Dejana Ponoš iz Udruženja Roditelji.

"Susrećemo se sa velikim izazovima kako u realnom životu tako i u virtuelnom. Digitalno nasilje predstavlja svaki oblik uznemiravanja koji se dešava na inernetu. Bilo koji oblik uznemiravanja koji za cilj ima da naruši integritet druge osobe, uvrijedi je ili ponizi", navela je ona.

Navodi da postoje dva vida nasilja, jedan je verbalni, kada je riječ o govoru mržnje i tračaranju, a drugi je nasilje koje nosi vizuelni komponentnu, dijeljenje fotografija i sličnih stvari bez saglasnosti druge strane...

Psihološkinja Milica Pušonjić navodi da se nasilje najčešće dešava u periodu kada djeca dobiju prvi mobilni telefon.

"Prave grupe koje služe da nekog omalovaže. Često se dešava i isključivanje iz grupe u kojoj treba da dobija informacije. Djevojčicama se može dešavati da dobiju poruke sa seksualnim konotacijama i objavljivanje fotografija koje ih mogu kompromitovati. Do toga dođe tako što se neka osoba približi, predstavi se kao prijatelj", objasnila je Pušonjić.

Ističe da kada je u pitanju internet nasilje osoba ne može da pobjegne kući, u siguran porstor jer se sve to dešava onlajn, a pogoršava ga osjećaj anonimnosti.

Rukovodilac grupe za suzbijanje visokotehnoloskog kriminaliteta u Upravi policije Jakša Backović naglašava da društvene mreže imaju zvanično pravilo da djeca ispod 13 godina ne mogu da imaju naloge, a da bi ih imali moraju da lažu o godinama.

"Imali smo slučajeve da su djeca bila žrtve, a imali su devet, deset godina i uz dozvolu roditelja otvorili su naloge. Policija se uključuje ukoliko ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti", kazao je Backović.

Dodaje da su izmjene Krivičnog zakonika poslate na odobrenje i u njima je implementirano djelo u koje se naziva osvetnička pornografija. Tu, dodaje on, postoje i djela kao što su neovlašćeno objavljivanje fotografija i video snimaka, proganjanje, krivična djela koja se tiču dječije porgnografije.

"Internet je izuzetno javno dostuna mreža, koliko je dobra i pristupačna svima u cilju edukacija, takođe moramo da imamo na umu da je internet sam kao mreža sklon zlouptrebama", zaključio je Backović.

Pušonjić poručuje da je je važno pratiti djecu i uviđati promjene.

"Gubitak interesovanja, povlačenje u sebe, promjene u raspoloženju, pad postignuća u školi...".

Smatra da nikada djevojčice ne treba dodatno kritikovati zbog fotografija, jer im na taj način šaljemo poruku da su one same krive.

"Taj neko je izigrao njeno povjerenje. Svakako ih treba edukovati šta, kako i kome treba slati i kakav sadržaj", rekla je Pušonjić.

Bonus video: