Ministarstvo radi procjene, još uvijek nemaju ponudu za prosvjetare

Prosvjetni radnici tražili povećanje zarade od 45 odsto kao i da se riješe nagomilani problemi

1156 pregleda 1 komentar(a)

Vlada još uvijek nema konkretnu ponudu za prosvjetare. To je stvar dogovora Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete. Ono na čemu radimo su finansijske procjene koliko bi to povećane iziskivalo sredstava u budžetu, rekla je u Bojama jutra državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Maša Stevović.

Predsjednik Sindikata prosvjere Radomir Božović rekao je da su pored povećanja plata tražili i model za regulisanje prevoza, određene stvari vezane za jubilarne nagrade, naučna zvanja...

"Blagi sam optimista jer slušajući svu priču ministra prosvjete Miomira Vojinovića, premijera koji je jedan od rijetkih koji je rekao da je prosvjeta neopravdano zapostavljena prethodnih 30 godina, političara... zaključujem da ova Vlada ima namjeru da prosvjetnim radnicima da određeno povećanje", rekao je Božović.

Prosvjetari su tražili rast zarada u visini od 45 odsto. Stevović navodi da u ovom trenutku to nije realn o

"Ni Vlada ni ministarstvo nije suprotnih stavova od Sindikata. Plate prosvjetnih radnika moraju da se povećaju, samo je pitanje u cjelokupnoj situciji opšte durštvene krize koliko će to uvećanje biti. Davati neke procjene bilo bi neodgovorno", rekla je Stevović i poručila da je potrebno naći dugoročno održivo i stabilno rešenje za šta su, kako kaže, potrebni vrijeme i duboka analiza.

Najavila je sastanak na ministarskom nivou sa predstavnicima Sindikata.

Božović je naveo da prate situaciju, i da su pregovori u toku.

"Ako počne da se odugovlači nećemo mirno sjedjeti sa strane. Dosta smo bili mirni, pasivni, povučeni i za sve imali razumijevanja", poručio je Božović.

Bonus video: