Od srijede najniža penzija zvanično 253 eura, korisnicima će biti retroaktivno isplaćen i novac za prvih osam mjeseci

U zavisnosti od toga koliko su ranije primali, na ime razlike dobiće od 35 do 450 eura

61696 pregleda 70 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Penzije u Crnoj Gori ove godine tri puta su uvećavane: u januaru, maju i septembru, i to zbirno skoro 15 odsto. Posljednje septembarsko uvećanje od 4, 35 odsto sjutra će dobiti svi penzioneri ali najviše razloga za slavlje imaće oni sa najnižim penzijama, koje su vanredno uvećane za 36 odsto.

Tako će od sjutra najniža penzija u Crnoj Gori iznositi 253 eura, a svim njenim korisnicima biće retroaktivno isplaćen i novac za prvih osam mjeseci.

Proteklih mjeseci bilo je dosta zabune koliko će ko novca primiti. Vršilac dužnosti direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osidugranje Ranko Aligrudić za Televiziju Vijesti daje konkretne primjere.

Prvo je za sve one koji su 31. decembra prošle godine imali najnižu penziju od 147 eura.

"Primiti razliku od 450, 28 eura i primiće penziju za septembar mjesec od 253, 61 euro. To će biti ukupno preko 700 eura. "Svi oni koji su na dan 1. januar 2022. imali 175 eura, primiti razliku od 243,72 eura. Tome ćemo dodati i ovih 253,61 eura, što znači da će oni primiti nešto malo manje od 500 eura. Treći primjer je penzioneri korisnici penzija koji su primali 200 eura penziju na dan 1. januar. Ukupno za osam mjeseci njihova razlika bi bila 35,72 eura", pojasnio je Aligrudić.

Aligrudić napominje da će retroaktivno novac biti isplaćen i korisnicama nadoknada za majke troje i više djece, koje su uvedene od aprila, ali da iz tehničkih razloga to neće biti urađeno kad i ostalim penzionerima.

"Mi ćemo izaći sa nekim saopštenjem, gdje ćemo zahtijevati da svaka od njih podnese zahtjev sa brojem žiro računa ili sa potpunom adresom da bi tu razliku isplatili za prva tri mjeseca ove godine", kazao je on.

Novi priliv novca penzioneri mogu očekivati i tokom novembra ili decembra.

Radi se o jednokratnoj pomoći od 100 do 200 eura, za čiju svrhu je u rebalansu budžeta već obezbjeđeno 15 miliona eura. Razmišlja se da ovu pomoć dobiju svi penzioneri čija su penzije do visine minimalne potrošačke korpe od 750 eura.

"S obzirom na broj korisnika najniže penzije ja mislim da se neće moći ići preko 200 eura, za najniže kategorije, a da će se vidjeti za ovaj drugi dio kategorije kako će se rasporediti ta sredstva", kazao je Aligrudić.

Iz Fonda PIO napominju da penzionere novo redovno usklađivanje penzija očekuje u januaru, kao da bi se u tom mjesecu moglo očekivati i novo vanredno povećanje, koje bi opet obuhvatilo najniže penzije – od sada u iznosu od 253 eura.

Bonus video: