Gvozdenović: CDT će redovno obavještavati građane putem jutjub kanala o tome kako protiče izborni dan

Ističe da nemaju moć da isprave propuste, ali da imaju moć da budu komunikacioni kanal između građana i nadležnih u slučaju bilo kakvih kršenja izborne procedure ili ugroženog biračkog prava

5857 pregleda 0 komentar(a)

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 334 akreditovana posmatrača pratiće kvalitet sprovođenja izborne procedure.

CDT će imati posmatrače na svim biračkim mjestima u Podgorici, dok će u ostalim opštinama imati mobilne timove, rekla je u Bojama jutra Milena Gvozdenović.

"Od nas možete očekviati da ćemo vas redovno obavještavati kako protiče izborni dan, da li ima kršenja na biračkim mjestima, koliki je odziv birača, a nakon zatvaranja izbornih mjesta radićemo i prebrojavanje glasova u Podgorici", objasnila je Gvozdenović.

Ove godine, navodi ona, sve informacije građani će moći da dobiju na njihovom jutjub kanalu CDT Montenegro.

"Naša želja je da građanke i građane uključimo u birački proces. Promijenili smo način na koji ćemo se obraćati javnosti. Nećemo imati klasične konferencije za medije, nego uživo uključenja na Jutjubu kada ćemo analizirati stanje na terenu i odgovarati na pitanja građana", rekla je Gvozdenović i dodala da će sve informacije o izborima biti ravnopravno dostupne svm medijima u Crnoj Gori i regionu.

Ističe da nemaju moć da isprave propuste, ali da imaju moć da budu komunikacioni kanal između građana i nadležnih u slučaju bilo kakvih kršenja izborne procedure ili ugroženog biračkog prava.

Smatra da povećanje broja stanovnika u Šavniku treba biti poseban predmet pažnje institucija.

"Doseljavanje u Šavnik je s namjerom da se promijeni izborna volja, a to je domen Krivičnog zakonika i zbog toga poseban apel za Tužilaštvo da se pozabavi tim pitanjima. Ovdje nije bitna politička pripadnost ljudi koji su promijenili prebivalište po diktatu partija, važno je da imamo pravni sistem koji štiti biračko pravo i da su nadležni organi ti koji treba da omoguće da vlast na lokalnom nivou proistekne iz slobodno zražene volje građana", zaključila je Gvozdenović.

Bonus video: