Učesnici debate: Neodgovorna vlast više brinula o interesima krupnog kapitala, nego o građanima

Učesnici debate: Jelena Borovinić Bojović - koalicija "Za budućnost Podgorice" Jakov Milatović - "Pokret Evropa sad" Danilo Šaranović - koalicija "Idemo ljudi" Luka Rakčević - koalicija "Može Podgorica" Nebojša Vuksanović - SNP

26659 pregleda 56 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 21.10.2022. 21:17h
Završeno
20:54h

Vuksanović je naveo je najvažnije osloboditi gradsku administraciju "od korupcije".

20:50h

Rakčević je naveo da je prostor u Podgorici razvijena prema potrebama krupnog kapitala.

"Imamo situaciju da u više kvartova nedostaju vrtići, osnovne i srednje škole..."

20:47h

Borovinić Bojović je kazala da Podgorici u ovom trenutku nedostaje 13 škola i da je zbog toga potrebna bolja komunikacija sa Vladom....

"Novi kvartovi više liče na masovne spavaonice - to su betonski blokovi koji ljudi više koriste samo da prespavaju... Problem je nedostatak domova zdravlja, vrtića..."

20:44h

Prema riječima Šaranovića sve prethodne administracije su se dominantno finansirale od rasprodaje imovine i naplate naknade za komunalno opremanje.

"Zbog interesa tajkuna, a ne građana su nicali nefunkcionalni kvartovi... Prostor je devastiran u interesu tajkuna..."

20:41h

Milatović je kazao da određena naselja u Podgorici koja su se pojavila posljednjih godina nijesu "zaokružena" time što nemaju osnovne škole, vrtiće...

"Pored dobre, domaćinske gradske uprave potrebna je i stabilna Vlada koja sa gradskom upravom mora zajednički da radi... Trenutno nemamo stabilnu vladu i mnoge stvari se neće riješiti dok i Podgorica i država ne dobiju stabilnu gradsku upravu i vladu i da zajednički rade...", rekao je Milatović.

20:37h

Vuksanović je kazao da je problem u novim naselji to što je "neodgovorna i nesposobna vlast interese krupnog kapitala stavljala ispred interesa građana.

"Rezultat toga je danas Siti kvart, koji je bez osnovne škole, vrtića, zelenih površina... Vrtići nedostaju na Zaltici, blokovima 35 i 36, Starom aerodromu... Godinama se priča o novoj gimnaziji, ekonomskoj školi, gradskoj bolnici", nabrojao je Vuksanović

20:33h

Prema riječima Rakčevića "novca ima" i da bi urbanizacijom prostora Sadina i komunalnog opremanja dobili od 150 do 180 miliona u prve dvije godine.

"Samo od toga bi mogli finansirati tramvaje, rekonstrukcije više bulevara u gradu...", naveo je Rakčević između ostalog. 

20:31h

Borovinić Bojović je rekla da joj se sviđa ideja sa uvođenjem tramvaja.

"Hitno je potreban bolji i organizovaniji javni prevoz... Linije su slabo organizovane, ukinute prigradske linije, nema komunikacije sa periferijom grada i treba pojačati javni prevoz...", kazala je Borovinić Bojović.

20:30h

Šaranović je istakao da bi za "instalaciju tramvaja" trebalo oko 50 miliona eura.

"Za prethodne četiri i po godine skoro 500 miliona eura građana je potrošeno bez realizacije nijednog kapitalno važnog projekta...", naveo je Šaranović. 

20:29h

Milatović je naveo da za funkcionalniji gradski prevoz "novca ima".

"Možete misliti koliko ga je moglo biti više da nijesmo u prethodnom periodu imali afere po kojima je prepoznat DPS..", rekao je Milatović

20:27h

Vuksanović je istakao da je njihov plan uvođenje "elektro autobusa" i da za to imaju konkretan projekat.

"Primijenili bi praksu kao što je u nekim regionalnim gradovima. Kod tih autobusa je dobro to što je nulta emisija izduvnih gasova..."

20:23h

Rakčević je naveo da Podgorica treba da ide u pravcu nabavke električnih autobusa i da je potrebna kupovina i nabavka tramvaja kao modernog gradskog prevoza.

"Time se može ublažiti problem saobraćaja u Podgorici.... Planiramo i gradnju pet prioritetnih podzemnih garaža", naveo je Rakčević.

20:20h

Borovinić Bojović kazala je da su na ulicama Podgorice "stalne, neprestane gužve".

"Prvi i osnovni problem je parking prostor u Podgorici...", navela je između ostalog Borovinić Bojović

20:16h

Šaranović je kazao da je saobraćaj u Podgorici jedan od najvećih problema.

"Umjesto novih širokih bulevara po mjeri grada, dobili smo sužavanje postojećih... To je naročito postalo izraženo postavljanjem improvizovanih biciklistilkih traka što se najbolje vidi u ulicama kralja Nikole, Ivana Milutinovića, Ilije Plamenca... Te biciklističke staze su pokazale nefunkcionalnost i one su razlog zašto u špic terminima imamo ogromne gužve u saobraćaju...", naveo je Šaranović.

20:15h

Milatović je naveo da je "povezana Podgorica" jedna od cjelina programa Pokreta Evropa sad za Podgoricu.

"Povezana Podgorica ima za cilj da riješi veliki infrastrukturni saobraćajni problem... Prioritet je izgradnja novih bulevara... Gradnja novog mosta između Zagoriča i Rogama, proširiti određene mostove...", kazao je Milatović.

Dodao je da će se baviti funkcionalnijim javnim prevozom, parking prostorom i "pametnijim projektovanjem biciklističkih staza".

20:08h

Vuksanović je kazao da su identifikovali više kritičnih tačaka u gradu.

"Jedino logično rješenje je proširivanje postojeće saobraćajne infrastrukture i građanje nove", rekao je Vuksanović.

On je naveo i da su problem i nedostatak planske dokumentacije, nedostatak parkinga, nefunkcionalan javni prevoz.

20:00h

Televizija Vijesti organizuje završnu debatu - Lokalni izbori Podgorica.

Učesnici debate su: Jelena Borovinić Bojović - koalicija "Za budućnost Podgorice" Jakov Milatović - "Pokret Evropa sad" Danilo Šaranović - koalicija "Idemo ljudi" Luka Rakčević - koalicija "Može Podgorica" Nebojša Vuksanović - SNP.

Bonus video: