Milatović: Pregovori bi trebalo da počnu naredne sedmice, zvaćemo i GP URA

"Iako možemo da vršimo vlast u Podgorici bez URE, moj stav će biti da treba i tu partiju da pozovemo u pregovore o vlasti", kazao je nosilac liste pokreta Evropa sad

60637 pregleda 99 komentar(a)
Milatović, Foto: TV Vijesti
Milatović, Foto: TV Vijesti

Dan nakon lokalnih izbora koji su označili kraj vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) u Podgorici nakon 24 godine, nosilac liste pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović najavio je da će najvjerovatnije do kraja sedmice Demokratskom frontu, Demokratama i Građanskom pokretu URA poslati zvaničan poziv za početak pregovora o formiranju vlasti u glavnom gradu.

Milatović je Televiziji Vijesti rekao da vjeruje u brz i kvalitetan dogovor nakon kojeg bi postao novi gradonačelnik.

Pokret Evropa sad sa 21,7 odsto glasova i 13 mandata najjači je među dosadašnjom opozicijom u Podgorici, koja je osvojila 10 mandata više od koalicije oko DPS-a.

Već sinoć je nosilac liste Evrope sad i vjerovatni novi gradonačelnik Jakov Milatović poslao poziv za pregovore o formiranju nove vlasti, a to će uskoro biti i formalizovano.

“Ovdje mislim na DF, na Demokrate, a iako možemo da vršimo vlast u Podgorici bez URE, moj stav će biti da treba i tu partiju da pozovemo u pregovore o vlasti. Poslaćemo, vjerovatno, do kraja sedmice pozive za pregovore, tako da bi oni trebalo da počnu od naredne sedmice, dok se naprave i pregovarački timovi. Mislim da je ovo istorijska pobjeda u Podgorici i cijeloj Crnoj Gori, da je konačno DPS otišao u političku prošlost", naveo je on.

Koalicija oko DF-a osvojila je 18,2 odsto glasova i imaće 11 odbornika. Do sada su imali šest.

"Konačno poslije 24 godine desio se trenutak slobode", kazala je nositeljka liste "Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović.

U koaliciji na čelu s Demokratama kažu da se sinoć desio novi 30. avgust. Oni su u Podgorici pali sa 13 na šest mandata.

"I od večeras idemo nekim novim putem napretka, putem u budućnost, porazili smo prošlost", rekao je nosilac liste "Idemo ljudi" Danilo Šaranović.

Sa četiri mandata, koliko su imali i ranije, u koaliciji na čelu sa GP URA tvrde da su zadovoljni, ali ne kriju da su očekivali više.

"Mi smo računali da ćemo imati od sedam i po do osam i po procenata. Bićemo konstruktivan faktor, kako bi zajedno sa partnerima iz Evrope sad, kojoj ovom prilikom čestitam na odličnom rezultatu, gradili bolju Podgoricu", kazao je nosilac liste "Može Podgorica - Ovo je naš grad" Luka Rakčević.

Pokret koji je predvodio DPS osvojio je 24 mandata, a DPS je na prošlim izborima, zajedno sa Socijaldemokratama, imao 35 odborničkih mjesta.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković preuzeo je odgovornost za lošiji rezultat i poručio da neće ni na koji način blokirati formiranje nove vlasti u Podgorici.

"Odgovornost je isključivo moja. Ja kao nosilac liste, i svi mi smo očekivali da će ljudi na drugačiji način vrednovati naš dosadašnji učinak. Ja ću biti gradonačelnik do izbora novog", rekao je Vuković.

Milatović je uvjeren da to neće trajati dugo.

"Da konstituišemo što je brže moguće gradsku upravu, da uradimo reviziju svega ovog što je urađeno u ovom prije svega nelegalnom prethodnom šestomjesečnom mandatu. Želim da budem gradonačelnik svih građana u Podgorici i da nikada više Podgorica ne bude dijeljena na poziciona i opoziciona naselja", kazao je on.

U podgorički parlament nisu ušli SNP, Pokret Preokret i Svetosavska srpska lista koji su ostali ispod cenzusa.

Bonus video: