Prosvjetarima ne odgovara predložena dinamika povećanja zarada; Leković: Tražimo 65 odsto i povećanje koeficijenata

"Mi tražimo zadnjih godinu dana da se poveća koeficijent, jer kroz Evropu sad nije povećan i danas imamo profesore, magistre sa 40 godina iskustva koji primaju 380 eura penzije. Profesor na Univerzitetu ima tri puta veći koeficijent nego profesor u gimnaziji, a to nije u redu", ističe Leković

4670 pregleda 14 komentar(a)

Glavni odbor Sindikata prosvjete nije prihvatio ponudu Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete da im se plata u naredne dvije godine uveća 45 odsto, jer im nije prihvatljiv način i dinamika, rekao je u Bojama jutra Radomir Božović iz Sindikata.

Ova odluka nije donešena jednoglasno jer, kako kaže Božović, Glavni odbor broji 47 članova iz čitave Crne Gore i to se ne može ni očekivati.

"Ponuda je bila takva da bi nam se plata od 1. januara uvećala 15 odsto, još 15 od januara 2024. i 10 odsto 2025. U prethodnom periodu smo licitirali sa određenim procentima pa se na kraju to nije desilo", rekao je Božović.

Podsjeća da je prvobitni predlog ministarstava bio da im 20 odsto od prvog janara.

Prosvjetnoj zajednici Crne Gore to ne bi bilo prihvatljivo i oni traže uvećanje od 65 odsto, rekla je Olivera Leković.

"Mi tražimo zadnjih godinu dana da se poveća koeficijent, jer kroz Evropu sad nije povećan i danas imamo profesore, magistre sa 40 godina iskustva koji primaju 380 eura penzije. Profesor na Univerzitetu ima tri puta veći koeficijent nego profesor u gimnaziji, a to nije u redu", ističe Leković.

Poručuje da su zauzeli stav da je 45 odsto odjednom nešto ispodčega ne treba da idu.

Komentarišući navode da su prosvjetari ćutali posljednjih trideset godina, Božović potvrđuje da se jesu utišali nakon štrajka 2000.

"Ni Vlada nije sjedjela skrštenih ruku, pa su probali da nas plaše. Prvo je pokušala da nam razbije Sindikat 2013. tako što su pravili paralelni sindikat koji bi pripadao Savezu sindikata, pa da nam daju rešenja za stalno poslije 10 godina. Kada uvijek imate 15 do 20 odsto zaposlenih koji su na određeno i kojima se daju rešenja tek kad ih prepozna teren i potegnu se veze ne možete da tražite od njih da stanu i izađu na ulice, zaključaju školu", rekao je Božović.

Bonus video: