Vakcinu protiv HPV primilo 550 djevojčica, najveći obuhvat u Beranama, Rožajama i Kolašinu

"Bijelom Polju ide značajno slabije. Očekujem da se u narednim nedeljama probude. Plavu je slabo krenulo, Pljevljima. Na primorju zaostaju Budva i Bar", naveo je Joksimović

5690 pregleda 8 komentar(a)

Tokom prvih mjesec dana vakcinu protiv HPV primilo je 550 djevojčica, što su veoma ohrabrujući podaci, rekao je u Bojama jutra dr Milko Joksimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ).

"Oprezni smo jer je to sami početak. 550 djevojčica je 11 odsto primarne ciljne grupe. Nekoliko opština dostiglo je između 20 i 30 odsto obuhvata vakcinacijom, na primjer Berane, Kolašin, Rožaje... Podgorica po prvi put u zadnjih nekoliko godina za neku vakcinu ide iznad prosjeka, 40 odsto populacije je u Podgorici. I oni su vakcinisali između 20 i 30 odsto", rekao je Joksimović.

Dodaje da od primorja Kotor odskače, te da se jasno vidi da gdje su se ljudi angažovali.

"Bijelom Polju ide značajno slabije. Očekujem da se u narednim nedeljama probude. Plavu je slabo krenulo, Pljevljima. Na primorju zaostaju Budva i Bar", naveo je Joksimović.

Dobro ide, navodi Joksimović, Cetinju i Danilovgradu.

"Očekujem reakciju kolega u drugim opštinama. Pozitivno sam iznenađen, ovo što je postignuto jeste nešto iznad mojih očekivanja. Primjećuje se u nekim opštinama naporan rad".

Joksimović kaže da u regionu najbolje ovu vakcinaciju obavlja Slovenija, koja ima obuhvat između 50 i 60 odsto, ali ističe da prvih godina obuhvat nije bio ni blizu.

Bonus video: