Ako ste kupovinu drva ostavili za kraj oktobra, za metar cijepanih moraćete da izdvojite od 80 do 90 eura

"Dva metra sam uzela - to mi nije dovoljno, ne mogu po 90 eura da platim metar drva, ne mogu. Tu sam sa unučetom, a treba mi još dva, tri metra sigurno, ali ne mogu. Treba kupiti hranu, treba sve, ne mogu"

17923 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Iako nas još grije sunce Miholjskog ljeta, mnoge brine nastupajuća zima i cijene drva za ogrijev.

Ukoliko ste kupovinu drva ostavili za kraj oktobra, za metar cijepanih moraćete da izdvojite od 80 do 90 eura. U odnosu na prošlu godinu kada se za metar drva u ovom periodu plaćalo oko 50 eura, sada je potrebno skoro duplo više novca.

Za Stanku Šćepanović ove cijene su previsoke.

"Dva metra sam uzela - to mi nije dovoljno, ne mogu po 90 eura da platim metar drva, ne mogu. Tu sam sa unučetom, a treba mi još dva, tri metra sigurno, ali ne mogu. Treba kupiti hranu, treba sve, ne mogu", kaže Stanka.

Pita se kako da kupi više?

"Za šta? Kolika mi je penzija? Kako? Treba struju, treba telefon, treba sve platiti, kako ću da ih kupim", navodi Šćepanović.

Stanka nije usamljena. Veliki broj porodica u Podgorici se osjeća bespomoćno i razmišlja na koji način će obezbijediti ogrijev za zimu.

No, i pored poskupljenja energenata i pustošenja crnogorskih šuma, što je dovelo do toga da drva budu drastično skuplja u odnosu na prošlu godinu, pojedini prodavci na Zabjelu koji imaju stalne mušterije, kažu da je prodaja zadovoljavajuća.

"Cijene im nijesu problematične, problem je malo lijepo vrijeme, pa ljudi odlažu... Ima mušterija", kaže Vlado Rašović, prodavac iz Kolašina.

Bonus video: