Medenica: Prošlo vrijeme kada se mogu sanirati nasipi na Solani, Bulatović se oglušio o dogovore i urgencije

"Otkad je prestala berba soli tako se više nisu održavali nasipi između bazena i urušio se hidrološki režim. Podaci polako počinju da zabrinjavaju kao i brojnost ptica i organizama koji tu žive", ističe Medenica koja dodaje da je močvara postala pustinja

7443 pregleda 4 komentar(a)

Zbog toga što se sada bivši direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Aleksandar Bulatović oglušio o urgencije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i dogovore postignute unutar Radne grupe koja se bavi temom sanacije ulcinje Solane, prošlo je vrijeme kada se na ovom području mogu sprovoditi aktivnosti.

To je u Bojama jutra rekla Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Medenica je rekla da je CZIP prije desetak mjeseci dobio sredstva za sanaciju nasipa na Solani za aktivnosti koje će u krajnjem doprinijeti poboljšanju stanja na ovom području.

"Otkad je prestala berba soli tako se više nisu održavali nasipi između bazena i urušio se hidrološki režim. Podaci polako počinju da zabrinjavaju kao i brojnost ptica i organizama koji tu žive", ističe Medenica.

Objašnjava da je u proteklih šest mjeseci radna grupa koju je formiralo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a u kojoj su dva predstavnika NPCG koje je Bulatović lično imenovao, NVO, predstavnici Opštine Ulcinj, razvijala i dogovarala aktivnosti koje treba preduzeti kako bi došlo do sanacije nasipa i uspostavljanja redovnog hidrološkog režima.

"Dva predstavnika NPCG su bila apsolutno upućena u sve što se dešava u Solani. Mi smo za to vrijeme odradili geodetsku podlogu, što je baza i osnova za sve buduće projekte, napravili smo studiju, nabavili bager..."

Medenica navodi da su pripremili tehničku dokumentaciju u saradnji sa bivšim radnicima Solane i odredili koji su to prioritetni nasipi.

"Onog trenutka kada smo došli do Bulatovića i od njega tražili potpis na zahtjev za izdavanje dozvole koji je trebalo da se uputi Agenciji za zaštitu životne sredine naišli smo na otpor i nakon gotovo mjesec dana intenzivnih sastanaka, razgovora i dogovora Bulatović se oglušio o sve dogovore. Slate su mu i urgencije... Na kraju smo došli u situaciju da polako prođe oktobar, jedni mjesec kada je moguće raealizovati ovakve aktivnosti", rekla je Medenica.

Objašnjava da je sanacija od krucijalnog značaja jer omogućava da voda cirkuliše na pravi način i dolazi do svih djelova Solane.

"Pričamo o tome da je jedna močvara postala pustinja. U aprilu i maju nije upumpana voda iz mora jer je u NPCG nastao problem sa nabavkom opreme, materijala za sanaciju i osposobljavanja aparata za rad".

Bonus video: