Kovač: Očekujemo da Zakon o porijeklu imovine stupi na snagu do kraja godine

"Konačan tekst zakona je spreman i mislim da ćemo veoma brzo dobiti i mišljenje Ministarstva finansija", rekao je Kovač

26561 pregleda 31 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Zakon o porijeklu imovine biće donijet veoma brzo.

To je u emisiji Direktno na Televiziji Vijesti kazao ministar pravde Marko Kovač.

On je kazao da su danas dobili i pozitivno mišljenje od Sekretarijata za zakonodavstvo.

"Konačan tekst zakona je spreman i mislim da ćemo veoma brzo dobiti i mišljenje Ministarstva finansija. Ono što se čeka, to je tehnička stvar, je tabela usklađenosti koju treba da dobijemo od Evropske komisije prema Ministarstvu evropskih poslovakako bi zaokružili cijeli proces", rekao je Kovač.

On je dodao da je zakon od eksperata Evropske komisije ocijenjen kao bolji od prethodnog i da ne postoje zamjerke.

"Očekujemo da na plenumu u Skupštini bude do kraja godine, kako bi i do kraja godine stupio na snagu", rekao je Kovač.

Poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović kazala je da će ta partija u Skupštini podržati Zakon o porijeklu imovine.

"Tražimo samo da se zakon primjenjuje na sve i da ne bude selektivnosti. Prvo da se krene od javnih funkcionera, članova njihovih porodica, povezanih lica, pa do velikih poreskih dužnika", rekla je Popović.

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović rekao je da je tekst izmjena i dopuna zakona kvalitetniji od prethodnog teksta, ali da smatra da ni ovaj zakonski tekst "neće moći da ispuni svrhu i ono što je osnovni cilj".

"Ovdje se akcenat stavlja na krivična djela koja se povezuju sa jednim segmentom društvenog života. Mislim da je korijen nelegalnog bogaćenja ne samo u krivičnim djelima, nego u tranziciji koja se dešavala prethodnih 30 godina... Bojim se da će mnogi koji su u prethodnim decenijama sticali ogromno materijalno bogatstvo na nelegalan način biti zaobiđeni i uspjeti da izigraju i ovo zakonsko rješenje", naveo je Zogović.

Bonus video: