Od danas se mogu podnositi zahtjevi centrima za socijalni rad za isplatu alimentacija

"Potrebno je da osoba koja treba da isplati alimentaciju, dva mjeseca, u potpunosti ili djelimično to ne uradi, tada se stiču uslovi za isplatu iz Alimentacionog fonda. Zakon se primjenjuje retroaktivno, dvanaest mjeseci unazad", istakao je Stojanović

8051 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Od danas se mogu podnositi zahtjevi za isplatu alimentacija centrima za socijalni rad, jer je stupio na snagu Zakon o privremenom izdržavanju djece.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti državni sekretar u Ministrastvu rada i socijalnog staranja, Darko Stojanović, kazao je da je sve spremno za primjenu ovog zakona.

"Potrebno je da osoba koja treba da isplati alimentaciju, dva mjeseca, u potpunosti ili djelimično to ne uradi, tada se stiču uslovi za isplatu iz Alimentacionog fonda. Zakon se primjenjuje retroaktivno, dvanaest mjeseci unazad", istakao je on.

Da je Alimentacion fond formiran potvrdila je Ana Raičević, državna sekretarka u Ministarstva finansija. Iako budžetom za 2022. godinu nijesu predviđena sredstva za ovaj fond, isplate će ići iz tekuće budžetske rezerve.

"Za narednu godinu smo predvidjeli konkretnu stavku na pola miliona eura", kazala je ona.

Advokatica Maja Živković, koja se godinama bavi problemima roditelja, koji ne mogu da naplate alimetaciju, istakla je da postoji nekoliko nedoumica u vezi primjene zakona. Jedna od njih je što prema zakonu kao dokaz da alimentacija nije isplaćena roditelji donose izvještaj iz banke.

"Postoje presude gdje je bila obaveza davanja izdržavanja na ruke. To su mahom presude iz ranijih perioda", istakla je Živković.

Alimentacija se na ovaj način može isplaćivati do 18 godine života djeteta.

Pogledajte gostovanje:

Bonus video: