Novi pravilnik za auto-škole i polaganje vozačkog ispita

Vlasnik auto škole Danilo Radović poručio je da nije zadovoljan pravilnikom koje je Ministarstvo prosvjete pripremilo

8150 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministarstvo prosvjete je pripremilo novi pravilnik o uslovima za licenciranje škola, koje propisuje godine starosti, ali i gabarite vozila koji se mogu koristiti.

Mirza Gagović iz Ministartsva prosvjete poručio je da se uslovi koje treba da ispune auto škole odnose na nastavni kadar, prostorije, učionicu, vozila...

"Najbitnije izmjene vezuju se za vozila", kazao je Gagović.

Istakao je da je cilj izmjena koje su odrađene bilo usklađivanje naših propisa sa Direktivom Evropske unije, što je, kako kaže, bio i uslov da bi crnogroske vozačke bile priznate u zemljama EU.

Što se tiče prosječne godine starosti vozila B kategorije, ona je, kako je kazao Gagović, procijenjena na oko 12 godina.

Predrag Obradović iz Udruženja auto škola kazao je da su većinu uslova uspjeli da usklade sa pravilnikom, ali da je ostalo nekoliko stavki. Među tim stavkama su, kako je kazao, bodovna lista, cijena časa...

Vlasnik auto škole Danilo Radović poručio je da nije zadovoljan pravilnikom.

On je kazao da među navedenim uslovima zapravo nema novina i da sve što je naveo Gagović je staro.

Radović je poručio da u Direktivi EU ne piše propisana starosna granica auta.

"Osim Direktivom vodili smo se i dobrom praksom drugih zemalja. Mi smatramo da naši kandidati ne treba da se obučavaju na vozilima starim 30 godina", kazao je Gagović.

Pogledajte gostovanje...

Bonus video: