Iličković: Dio partija zaprepašćen, kao da nije već kršen Ustav

Donedavni sudija Ustavnog suda ocijenio da je Zakon o predsjedniku neustavan

33657 pregleda 48 komentar(a)
Iličković, Foto: Savo Prelević
Iličković, Foto: Savo Prelević

Donedavni sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković za Televiziju Vijesti kaže da je Zakon o predsjedniku neustavan, ali i da je to samo nastavak usvajanja nezakonitih akata u parlamentu, zbog čega političkoj eliti odgovara da ne dođe do izbora sudija Ustavnog suda.

"Neobično je da je dio političkih partija pa i javnosti zaprepašćen kršenjem Ustava izglasavanjem izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku Crne Gore. Kao da to nije urađeno sa izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, to je takođe urađeno i sa izborom predsjednika opština i Glavnog grada, zatim sa odvajanjem Zete od Podgorice u toku izbornog procesa", istakao je Iličković.

On objašnjava da je usvajanje spornih izmjena Zakona o predsjedniku samo nastavak prakse koja odavno postoji u Parlamentu i da zato mnogima i odgovara da ne dođe do izbora sudija Ustavnog suda.

"Ovo je samo jedno u nizu kršenja zakona i Ustava u kojem mi živimo kao građani i za sve ovo je postignut, što je posebno zabrinjavajuće, visok stepen konsenzusa među političkim partijama u Parlamentu i zbog toga nije bio potreban izbor sudija Ustavnog suda. Time su opet neustavno prigrabili pravo da oni sami tumače Ustav kao što to sami rade. Dakle, u svemu ovome nema niti nevinih niti neznavenih", rekao je Iličković.

Skupština Crne Gore usvojila je u noći između utorka i srijede izmjene Zakona o predsjedniku, glasovima 41 poslanika stare-nove većine, odnosno DF-a, Demokrata, SNP-a, GP URA, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Povezani članci

01. Novembar 2022.

Skupština usvojila izmjene Zakona o predsjedniku

Ustavni sud Crne Gore nema kvorum za odlučivanje od 13. septembra, kada je, penzionisanjem Iličkovića ostao sa svega troje, od sedam sudija.

Sudije Ustavnog suda biraju se u Skupštini Crne Gore, prema Ustavu, dvotrećinskom većinom u prvom krugu glasanja, odnosno tropetinskom u drugom.

U prvom krugu glasanja 21. oktobra nijedan od četiri predložena kandidata za sudije (Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić) nije dobio potrebnu podršku.

Drugi krug glasanja održaće se najkasnije mjesec dana od prvog.

Bonus video: