Bulatović: U Skupštini se govorilo da se na anarhiju može odgovoriti svim sredstvima, to asocira na sukobe

Gost Petra Komnenića u emisiji "Načisto" na TV Vijesti bio je Predrag Bulatović, poslanik Demokratskog fronta (DF) i jedan od autora izmijenjenog Zakona o predsjedniku

49001 pregleda 60 komentar(a)
Bulatović i Komnenić, Foto: Slađan Fatić
Bulatović i Komnenić, Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 03.11.2022. 22:18h
Završeno
21:36h

Bulatović je rekao da je tačno da se Ustav ne može mijenjati nižim pravnim aktom.

On je rekao da vjeruju da će Zakon o predsjedniku stupiti na snagu, te da će Miodrag Lekić biti mandatar i pozvao ga da napravi širu vladu.

"Ustavni sud je pripritet", rekao je Bulatović.

21:28h

Bulatović je rekao da ni URA ni Demokrate neće promijeniti stav u drugom krugu glasanja o Zakonu o predsjedniku.

Rekao je da poziva DPS da ne napušta parlament, a ako ga napusti i pređe na vaninstitucionalnu borbu, moli ih da naprave organizacioni odbor na čijem će čelu biti Milo Đukanović.

21:22h

Bulatović je rekao da nsu u DF razgovarali o kandidatu za predsjednika Crne Gore, ali da će kandidat DF biti predsjednik Crne Gore.

Rekao je da ga brine retorika u Skupštini gdje se govorilo da je ovo anarhija i da se na anarhiju može odgovoriti svim sredstvima.

"To asocira na sukobe, pominjani su građanski sukobi, oružje", rekao je Bulatović.

21:17h

On je rekao da manjinskoj vladi Dritana Abazovića zamjera to što "nisu načete najkrupnije ribe što se tiče DPS".

"Jedna od važnih stvari vlade Miodraga Lekića je demontaža DPS", rekao je Bulatović.

21:11h

Bulatović je pomenuo tajni dokument koji je danas objavio predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF Milan Knežević.

21:04h

Bulatović je kazao da je Đukanović planrao da dođe do vanrednih izbora 25. decembra, jer mu se to poklapalo sa proračunima o dijaspori.

"To više ne igra. Om u ovom trenutku ne želi parlamentarne izbore. DPS će na vanrednim parlamentarnim izborima zabilježiti doatni pad", kazao je Bulatović.

20:57h

Bulatović je rekao da vjeruje da će Đukanović vratiti Zakon o predsjedniku Skupštini.

Bulatović je rekao da je očekivao da Đukanović da mandat nekom iz DPS, nekom najlojalnijem.

"Rekao sam Milanu Kneževiću, jedini potez je da da mandat Milošu Nikoliću, lojalnom čovjeku Mila Đukanovića. Miloš Nikolić ne bi mogao da sastavi vladu i to bi otvorilo dijalog da dođemo do premijera tehničke vlade za izbore", rekao je Bulatović.

20:53h

U emisji su emitovane današnje izjave premijera Dritana Abazovića i bivšeg sudije Ustavnog suda Miodraga Iličkovića.

20:48h

Bulatović je rekao da ako Ustavni sud ne bude izabran 20. novembra, to je razlog za zabrinutost.

20:35h

Bulatović je rekao da aktuelna Vlada Crne Gore na čelu sa Dritanom Abazovićem nema njihovu podršku i da ne može da pripremi izbore.

On je rekao da Miodrag Lekić ima podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade.

On je rekao da njihov cilj nije da formiraju vladu na čelu sa Lekićem i da tu budu do 2024. godine.

Bulatović je kazao da im je cilj da dođu do uslova za formiranje izbora, da izbore ne pravi Abazovićeva vlada sa ovom podrškom koju ima.

20:24h

Bulatović je rekao da nijednu nadležnost nisu oduzeli predsjedniku Crne Gore.

"Ako zakon stupi na snagu, daje se šansa predsjedniku da otvori drugi krug konsultacija. Ako u drugom krugu konsultacije nema jasne većine od 41, on može da dodijeli mandat nekoj drugoj ličnosti koja ima najveću podršku, recimo iz DPS", rekao je Bulatović.

20:18h

Bulatović je rekao da je javni interes da Crna Gora koja ima Skupštinu sa punim kapacitetom koja funkcioniše, da parlamentarna većina izabere vladu ili pokuša da izabere vladu, što je onemogućio Milo Đukanović.

Predrag Bulatović, Petar Komnenić
foto: Slađan Fatić
20:15h

Bulatović je rekao da nijesu pogazili Ustav.

Predrag Bulatović
foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

"Naše čvrsto ubjeđenje u DF je da nismo pogazili Ustav", kazao je Bulatović.

20:08h

Bulatović je rekao da je spreman da u emisiji učestvuje sa svakim poslanikom DPS.

"Država se ne nalazi u haosu zbog Zakona o predsjedniku, država se nalazi u haposu zbog toga što je 30. avgusta 2020. jedna parlamentarna većina pobijedila DPS. DPS se veoma mislio da prizna te izbore. Osuđena je aktivistkinja DPS koja je pokušala da krade listiće. Bili su spremni da ne priznaju izbore. Pritiskom međunarodne zajednice formirali smo parlamentarnu večinu. Ta parlamentarna većina je bila nefunkcionalna i zamijenjena je novom koju je činila ekipa na čeklu sa DPS. I sada imamo ovaj haos. Nama je u DF važno da smo došli do 41 vezano za ovaj zakon", rekao je Bulatović.

20:03h

Voditelj emisije Petar Komnenić je rekao da su se na poziv za učešće u emisiji oglušili iz poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) sa starim obrazloženjem da ne sarađuju sa Televizijom Vijesti.

Poziv su odbili i u kabinetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a učešće u emisji nisu prihvatili ni poslanici koji su sa DF glasali za ova rješenja.

Da nema zainteresovanih za raspravu javili su iz URE i Demokrata, a za razgovor nije bila raspoložena ni ministaka za evropske integracije iz URE koja ima suprotan stav od svoje partije i koja kaže da se Ustav ne može mijenjati zakonima.

Izmjena: 20:14h

Bonus video: