Institut za bolesti djece posjeduje sve ljekove, ali treba raditi na stvaranju novog kadra

"Do prije 3-4 godine nismo imali našeg ortopeda, sada imamo dva. Imamo naše oftalmologe, otorinolarinogologe. Stanje je u tom pogledu poboljšano i po pitanju kadra i zdravstvene zaštite"

3249 pregleda 2 komentar(a)

Institut za bolesti djece trenutno posjeduje sve važnije ljekove koji mogu da utiču na krajnju prognozu bolesti. Ako smo imali nedostatak on bude premošćen interventnom nabavkom, rekao je u Bojama jutra direktor Instituta Velibor Majić.

Majić kaže kako Klinički centar Crne Gore tokom ovog doba godine planira nabavku ljekova i materijala u odnosu na zalihe, ali da taj broj može da varira, na šta je dosta uticala i pandemija kovida.

"Važnijih ljekova koji mogu da utiču na kranju prognozu bolesti nije falilo, a i ako smo imali nedostatak premošćen je interventnom nabavkom. Imamo vrlo skupih ljekova, koji po dozi koštaju 50.000 eura. Troje djece trenutno prima ovakvu terapiju", rekao je Majić.

U Institutu je, prema posljednjim podacima, na liječenju 85 djece.

Majić ističe da je od 2000. godine dječija bolnica počela da primjenjuje sistem integrisane zdravstvene zaštite.

"Do prije 3-4 godine nismo imali našeg ortopeda, sada imamo dva. Imamo naše oftalmologe, otorinolarinogologe. Stanje je u tom pogledu poboljšano i po pitanju kadra i zdravstvene zaštite".

Majić navodi da postoje i "uska grla".

"Fali radiologa, ali pojačanim naporom kolega to se ne primjećuje. Imamo jednog dječijeg fizijatra. Imamo potencijalno problem na neonatologiji koji smo trenutno premostili, primili smo tri koleginice. Zbog broja izvršilaca i starosne strukture kadra to je možda bio potencijalno jedan od većij problema u državi", rekao je Majić.

Poručuje da se kadar ne može stvoriti preko noći.

Kada je riječ o odjeljenju za novorođenčad, njegov kapacitet je 28 djece, a Majić navodi da ih je prije nekoliko dana bilo 43.

"Jako je zahtjevno u tom prostoru napraviti da ne dobijete intrahospitalnu infekciju., a da sva djeca budu zbrinuta na dobar način", zaključio je.

Bonus video: