"Podaci CBCG za prva dva kvartala ohrabrujući, pokazuju zaradu od 237 miliona eura za prvih šest mjeseci"

"Broj registrovanih dolazaka je skoro milion sto je impozantna i dobra cifra. Noćenja su važan parametar i iznose skoro četiri miliona. Oba parametra su na nivou realizacije od 92 odsto u odnosu na 2019. godinu. 56 odsto više turista je u odnosu na prošlu godinu, a porast broja noćenja iznosi 43 odsto u odnosu na 2021", rekla je ona

5913 pregleda 2 komentar(a)

Za prvih devet mjeseci 2022. godine registrovano je skoro milion dolazaka u Crnu Goru i ostvareno skoro četiri miliona noćenja.

To su podaci Monstata koje je u Bojama jutra iznijela direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Ona je rekla da je turizam u jednoj zemlji snažan koliko su post i predsezona snažne.

"To je period kada se borimo za svaki dodatni euro, kada se turistička privreda bori za svakog gosta ali ne u smislu brojeva, nego u smislu potrošnje i to je neka naša tendencija", objasnila je Gardašević Slavuljica.

Navodi da su u ovom trenutku poznati podaci za prvih devet mjeseci za hotele, motele, turistička naselja...

"Broj registrovanih dolazaka je skoro milion sto je impozantna i dobra cifra. Noćenja su važan parametar i iznose skoro četiri miliona. Oba parametra su na nivou realizacije od 92 odsto u odnosu na 2019. godinu. 56 odsto više turista je u odnosu na prošlu godinu, a porast broja noćenja iznosi 43 odsto u odnosu na 2021", saopštila je Gardašević Slavuljica.

Istakla je da ih jako interesuje privatni smještaj koji čini skoro 70 odsto mještajnih kapaciteta.

"I tu su trendovi sasvim okej. Realizacija je veća u odnosu na 2021. i na nivou od 85 odsto u odnosu na 2019".

Dodaje da će se precizno znati koliko smo zaradili kada budu objedinjeni svi podaci.

"Biće mali gep jer sivu zonu nećemo moći identifikovati. Bićemo na nivou projekcije. Podaci CBCG za prva dva kvartala su ohrabrujući, a to je 237 miliona za prvih šest mjeseci 2022. što predstavlja duplo više u odnosu na prošlu godinu".

Gardašević Slavuljica poručuje da su crnogorska skijališta spremna za sezonu, iako zbog hakerskih napada nisu bili realizovani svi planovi.

"To je turistički proizvod na koji svi treba da budemo ponosni. U razvoj skijališta je mnogo faktora inkorporirano. Kolege sa skijališta se izuzetno trude, rade pripremu terena, remont žičara, diverzifikaciju ponude i bave se promocijom. Već su definisali promo cijene za ski pasove. Smatram da možemo da budemo konkurencija skijalištima iz regiona. Optimista sam kada je u pitanju zimska, ali i predstojeća ljetnja turistička sezona", poručila je ona.

Bonus video: